Cyklandet mot nya höjder

Enligt Region Dalarna ökar cyklandet i länet. Foto: Wavebreak Media
Textstorlek:

Cykel är en trend i Europa. Och i Dalarna har den ökat rejält. Enligt Region Dalarna sker en 30-procentig ökning per år.
– Vi är ledande i Sverige, menar strategen Lotta Magnusson på Region Dalarna.

Enligt Region Dalarna besökte förra året sammanlagt 60 000 cykelturister regionen. Målet är att sommarens cykelturism ska motsvara vinterns skidturism.

Anders Karlsson säljer cyklar
i Älvdalen. Han menar att målet är realistiskt. Ökad försäljning vittnar om ett ökat intresse.

– Jag kan se en ökning på minst 30 procent per år. I år räknar vi med att sälja cirka 100-150 cyklar. Förra året låg denna siffra på cirka 90 stycken. Terrängcyklar är särskilt populära. Standardcyklarna ligger kvar på en stabil nivå, säger han.

Han berättar att cykelturismen kommit igång, mycket tack vare de olika lopp och evenemang som arrangeras. Även en samverkan mellan olika cykeldestinationer
i Dalarna har bidragit till ökningen.

Projektet Biking Dalarna är ett unikt samarbete mellan regionen och näringslivet. Genom att märka ut leder hoppas man på fler cyklister. Det ska vara enkelt att komma hit och cykla menar Lotta Magnusson.

Hon säger vidare att det ska finnas skyltar som visar var dessa leder går. Tanken är att både turister som lokalbor med hjälp av skyltarna lättare ska hitta ut i naturen och tillbaka.

– Dalarna behöver utveckla sin besöksnäring. Detta kräver att vi skapar fler produkter på det vi kallar för ”Dalahyllan”. Produkter som är köpbara för både svenska och utländska gäster.
Det oundvikliga är att koppla samman cykelintresset med Dalarnas natur. Idag vill fler vara mer aktiv på sin semester. Detta kan vara en anledning till det ökade intresset, tror Magnusson.

Hon påstår att Dalarna är ledande på cykel i Sverige. Detta märker hon av då övriga län kontaktar hör av sig för att få veta hur Dalarna har gjort.

Att intresset för cykling ökar visar alla de cykeltävlingar och kringaktiviteter som i flera års tid arrangeras i länet. I samband med Musik och motorveckan i Älvdalen, som drar igång nästa vecka, arrangeras också cykeltävlingen Sportcenterloppet för fjärde året. Vidare har man cykelträffar varje tisdag.

Skulle du säga att cykling motsvarar vinterns skidåkning?

– Inte riktigt än. Men det närmar sig. Cykelträning rimmar väldigt bra i lag med skidåkning. Så är det. Dessutom är cykling en populär träningsform. Skonsam för kropp och leder.

Så vilka är dina tips för att komma igång?

– Planera in minst två cykeldagar i veckan, oavsett väder. Se till att man hamnar på roliga leder, be erfarna cyklister om råd, säger Lotta Magnusson.

Emely Bakken