Torbjörn Zakrisson har alltid varit intresserad av sten och tillverkar egen konst.Foto: Hannah Risander Foto: Hannah Risander
Porfyr är ett tacksamt material att skapa i få stenarten är väldigt hård. Foto: Hannah Risander
Stenfabriken hemma på gården börjar tina upp efter vintern och Torbjörn ska sätta igång att skapa. Foto: Hannah Risander
Porfyr är ett tacksamt material att skapa i få stenarten är väldigt hård. Foto: Hannah Risander
Jordklotet i porfyr beställdes till en trädgård i Falun. Foto: Torbjörn Zakrisson
Tårtspade med skaft i porfyr. Foto: Torbjörn Zakrisson
Ölkranar på Nationalmuseum i Stockholm, gjorda av porfyr. Foto: Torbjörn Zakrisson

Entreprenör överallt – som stenslipare i porfyr

Snön har precis tinat bort i Älvdalen och vid den lilla stenslipsfabriken lika så. Torbjörn Zakrisson tar traditionen från 1788 med att skapa konstverk i porfyr vidare hemma i trädgården. Vi hälsade på i ett av hans passionsprojekt, som den “yvyrolltkall” han är.

Yvyrollt, det är namnet på företaget som Torbjörn Zakrisson från Älvdalen driver, det är älvdalska och betyder överallt.

– Det var min kollega Marit som kom på namnet, eftersom jag håller på med allt som finns, vad det gäller hantverket så skapar jag i både trä, smide och sten, berättar Torbjörn.

Han är entreprenören som driver både museum, historiska guidningar och tillverkar föremål och smycken. Redan när Torbjörn var barn fanns det intresse för historia och hantverk.

– I familjen blev vi osams när vi plockade bär, för jag plockade alltid mer sten och skulle ha med den hem. Jag har säkert burit hundra ton sten hem till gården, säger Torbjörn och skrattar.

Och tur var väl det, för idag är han en efterfrågad stenslipare och tillverkar i den sällsynta stenarten porfyr. Stenen är ovanligt hård och är därför svårarbetad, bearbetningen tar lång tid men den får en finare glans. Under åren har Torbjörn kommit i kontakt med andra stentokiga personer, som han beskriver dem. Det har också uppmuntrat honom att fortsätta att göra saker.

– Jag har alltid sett stenar som man kan göra något av, från början var det mest trumlade stenar och hjärtan, jag limmade på ögon och gjorde kylskåpsmagneter, sen blev det osthyvlar, tårtspadar och slipsnålar. Idag är det allt från smycken till konstverk.

Verkstaden är i pannrummet under hans och sambos restaurang, men under sommaren så flyttar den hem till gården utomhus och planen är att bygga en verkstad hemma. Ett av hans nuvarande projekt är ett schackbräde i porfyr och inspirationen till nya produkter verkar det inte vara något fel på.

– Inspirationen kommer från överallt, jag kan titta på tv och få en idé, då reser jag mig ur soffan direkt och bara måste göra den. Men inspirationen kan också komma när jag åker skidor eller går på utställningar, men jag kommer aldrig ihåg vad jag har sett utan bara alla idéer som jag har fått, berättar Torbjörn.

En annan inspirationskälla är vännen och skulptören George Badawi.

– Han är skulptör från Syrien som bor i Nyköping, han brukar komma hit och hälsa på, han stannar i vecka för att vara här och jobba med egna projekt. Då vill man inte göra annat än vara runt honom, vi plockar sten ihop och skapar, det blir en kreativ miljö för mig.

Två uppdrag som gör honom stolt är ölhandtag till öltapparna på Nationalmuseum och ett klot till en trädgård i Falun.

– En privatperson hörde av sig och ville ha en porfyrskulptur i sin trädgård, hon skickade en ritning och vi testade olika idéer.

Det blev en jordglob fast utan karta, men ekvatorn, norra och södra vändkretsen finns med, och den har en lutning precis som jorden har, den tog två månader att producera, säger Torbjörn.

Det är otroliga konstverk han visar upp och man förstår att det ligger mycket tid bakom skapandet. Något som han också bekräftar.

– Jag är en otålig människa och har svårt att göra en sak i taget, jag brukar lyssna på ljudbok samtidigt som jag skapar och ibland kan jag tänka att det vore bra om jag kunde göra ännu fler saker samtidigt. Förr i tiden kunde man borra och slipa cirka 1-2 milimeter om dagen, idag kan man borra cirka 2-3 decimeter på en timme. Men samtidigt som det tar lång tid och jag är rastlös så är det mindfullness för mig, berättar Torbjörn.

Sedan 1990 guidar Torbjörn på Älvdalens nya Porfyrverk, efter hans tredje guidning åkte han hem och byggde en stensåg. Pappa Kent sa till honom att han aldrig skulle lyckas, men han var tvungen att bevisa.

– Jag ville visa att det gick och jag lyckades, men det var inte förrän för tio år sedan som jag började slipa på riktigt. Jag och min kollega Marit Norin fick i uppdrag att driva Porfyr- och Hagströmmuseet i Älvdalen och det visade sig att det fanns en efterfrågan av souvenirer och smycken och då började jag producera det.

Och som den kungliga sten profyr är så drömmer Torbjörn om ett speciellt uppdrag.

–  Rosendalsvasen kommer från Älvdalen, den tillverkades mellan åren 1823–1825 och utgjorde 9500 dagsverken, största delen slipad för hand. Nästa år är det 200 år sedan som den kom till Rosendal på Djurgården. Runt överkanten av vasen satt det vartannat runda klot, vartannat ovala, tyvärr stals dem men jag hoppas att de vill ha nya inför 200-årsjubiluemet, då tillverkar jag gärna nya, avslutar yvyolltkall’n.