Tre ordföranden som har betytt mycket för Nyhammars IF. Lotta Daun Messing, Barbro Forsberg Nystedt och nuvarande ordföranden Lars Strömsund. Foto: Nyhammars IF
Nu lyfts målnäten in och under städdagen förbereddes för vintern. Foto: Nyhammars IF
Åvallens IP är en viktig samlingspunkt för bygdens boende. Foto: Nyhammars IF

Ny multiarena planeras i Nyhammar – inspireras och stöttas av Linghed

Det finns planer på en multiarena i Nyhammar. En konstgräsplan som kan rymma bandy, hockey och i princip alla idrotter. Till detta kan läggas klätterväggar och cykelområde för mountainbike.

Nyhammars IF samverkar med kommunen och den övergripande ”paraplyorganisationen” Grangärdebygdens intresseförening i detta arbete.

– Egentligen är det bara fantasin som sätter stopp, säger Lars Strömsund, ordförande sedan fyra år i Nyhammars IF (NIF).

Ludvika kommun anslog två miljoner i budget 2023 för en aktivitetsmultiarena i Nyhammar.

– Vi har bromsat för att vinna tid. Vi vill hitta en lösning som är långsiktig och har bland annat haft en mycket konstruktiv dialog med Lingheds Intresseförening som kommit betydligt längre. Dessutom har vi haft ett möte för alla intresserade i bygden, säger Lars.

– Barn och ungdomar har också fått säga vad de önskar, via skolan och fritidsgården

Hitta rätt koncept

Under nästa år hoppas man hitta det rätta konceptet och söka medel från Allmänna Arvsfonden. Det är redan klart att klubben bygger en frisbeebana redan till våren.

– Det skulle vi ha gjort redan i år men tiden räckte inte till. Byggandet av padelbanan, som invigdes för fyra veckor sedan, tog lite länge tid än vi trott.

Nyhammars IF är lite av pulsådern i bygden och då för alla åldrar. Idrott genom hela livet är det som gäller.

– När jag tog över ordförandeskapet var min vision att alla, oavsett ålder, ska kunna vara med. Det är så viktigt för gemenskapen i byn. Ett exempel på en bra aktivitet för alla är boule. Två gånger i veckan träffas de och spelar, fikar och umgås. Så viktigt och uppskattat.

Fotboll störst

Klubbens största verksamhet är fotboll. Idag finns 123 aktiva unga och till detta ska läggas ett A-lag för herrar med cirka 25 aktiva.

– Målet är att framöver ha ett damlag i seriespel. I år startade vi ett flicklag, vilket gjorde att många fler flickor än vi anat nu är med. De senaste åren har flickor varit i blandade lag med pojkar.

Herrarna vann serien i division fem överlägset ifjol.

– Vi var lite spända över hur det skulle gå i Dalafyran. Det gick bättre än förväntat. Vi tog 28 poäng, vilket är det bästa på väldigt länge för NIF.

Är det grabbar från Grangärdetrakten som spelar i laget?

– De har på ett eller annat sätt anknytning till bygden. Vissa bor och jobbar i Ludvika. Däremot kommer vi jobba stenhårt på att få med fler i laget som är utrikesfödda, säger Lars och utvecklar det.

– Det är viktigt för integrationen att spelare med annan härkomst inte i första hand spelar med klubbar som bildats för spelare från samma land. Vi välkomnar alla till oss.

Inga träningsavgifter

Den inställningen speglar sig också ungdomsverksamheten. Klubben har inga träningsavgifter utan en låg medlemsavgift är det som gäller.

– Alla ska ha en möjlighet att delta. Plånboken ska inte styra om du kan spela fotboll eller inte, säger Lars bestämt.

Fotbollen är basen i klubbens verksamhet men det finns så mycket mer.

– Padel, skidor, cykel, hockey, boule och nästa år även frisbee. Cykel var en nyhet för denna säsong och det har slagit väl ut.

Det började med två killar som hade en idé om att starta en MTB-klubb.

– Jag hörde talas om det, kontaktade grabbarna och erbjöd dem att vara med i NIF. De nappade och första året har varit en succé. Vid höstens klubbmästerskap deltog 18 cyklister.

Nyhammars IF är en livaktig förening där många i bygden på ett eller annat sätt har en anknytning.

– Vår filosofi är att många ska göra lite. Då blir den ideella kraften ännu starkare, avslutade Lars.