Martina och Gabriel satsar allt på Skorpgården. Namnet har de tagit efter ett bageri som fanns tidigare i Idre. Även om de också bakar skorpor är det en bråkdel av allt som bakas. Foto: Jon Norberg
Gabriel bakar kalljäst surdegsbröd. Foto: Privat
Martinas konditorivaror är rena konstverken. Foto: Privat
En välfylld kafédisk väntar på kunder. Foto: Privat
Det finns förstås skorpor också. Foto: Jon Norberg
En latte serverad med mycket hjärta. Foto: Jon Norberg

Flygande start för bageri och kafé i Idre

Om man åker Grövelsjövägen från Idre passerar man efter ett par kilometer flygplatsen. Vid flygledartornet och den gamla vänthallen sitter – överraskande – en stor skylt med texten ”Skorpgården. Boulangeri & Patisserie”. Stannar man till och kliver in genom dörren blir man ännu mer häpen över utbudet av bakverk.

Det var den 13 juli som Martina Andersson Östberg och Gabriel Melin slog upp dörrarna till sitt gemensamma drömprojekt, ett hantverksbageri och kafé i dalafjällen.

Martina har lång erfarenhet av jobb inom bageri- och konditoribranschen.

– Jag började med hotell- och restauranglinjen på gymnasiet i Leksand. Efter det blev det konditorskola i Västerås innan jag blev erbjuden en lärlingsplats hos den legendariske bagaren Jan Hedh i Malmö och jobbade för honom till och från i många år. Men jag har också jobbat på Vetekatten i Stockholm.

Flyttade hem

Sedan gick flytten hem till Avesta där Martina startade tillverkning av praliner. I den vevan träffade hon Gabriel, från Borlänge, och de fann varandra bland annat för att de har ett gemensamt intresse för fjällvärlden.

– Vi började vara här i Idre sommaren 2019, berättar Martina. Gabriel jobbade med byggen på Himmelfjäll och jag pluggade just då, så jag kunde vara med. Då såg jag att det inte fanns något bageri och kafé här. Samtidigt kände vi att vi skulle kunna tänka oss att bo här uppe och våren 2021 flyttade vi hit.

Ville starta eget

Martina började jobba i restaurangbranschen och Gabriel fortsatte som maskinist på byggen.

– Hela tiden hade vi tanken på att starta eget men det var svårt att hitta en lämplig lokal. Men i våras fick vi erbjudande om den här och vi byggde om den under hela våren.

Huset var i stort sett bara en väntsal så att göra om det till bageri med maskiner och ugnar och en butik med montrar och kaffemaskin var ett tidskrävande jobb.

– Vi åkte över 800 mil från Tärnaby till Lund för att köpa utrustning, minns Gabriel. Från första april till nu har vi jobbat stenhårt.

Stort gensvar från Idreborna

Starten har gått över förväntan.

– Vi är jätteglada över gensvaret från Idreborna, säger Martina. Det blev sån anstormning att vi tömde alla lager första dagen och vi måste stänga dag två för att baka mer till dag tre. Sedan dess har det fortsatt så. Det är ett galet tryck!

Nu börjar rutinerna sätta sig och Skorpgården har fått fasta öppettider.

– Vi har öppet onsdag, fredag och lördag. De andra dagarna bakar vi så vi har något att sälja. Sedan vill vi ha mer öppet men vi får ta ett steg i taget.

Det är konditorivarorna, inklusive vetebröd, som säljer bäst.

– Vi bakar också matbröd men där har vi så liten kapacitet att kalljäsa brödet ännu.

Ett vägval för Gabriel

Gabriel, som bakar matbrödet, har väckt liv i en talang som legat slumrande.

– Jag stod inför ett vägval när jag växte upp. Att gå köksvägen som min mamma eller teknisk inriktning som pappa. Då blev det maskiner, men nu tycker jag att det är roligt att baka olika typer av surdegsbröd.

Som alla bagare har de tidiga mornar.

– Vi går upp 03:30 och kommer ofta inte hem förrän vid 22-tiden.

En ljus framtid

Framtiden ser positiv ut för bageriet, tänker Martina.

– Det har varit högt tryck här hela sommaren men nu blir det kanske lugnare ett tag under hösten innan vintersäsongen drar igång. Då tror jag att det kommer att bli mer drag än någonsin för oss med tanke på att bokningarna har slagit rekord här i Idre.

Dessutom blir säsongerna längre, fyller Gabriel i.

– Vintersäsongen kommer tidigare för att de sparar snö och sommarsäsongen blir längre för de skapar mer aktiviteter.

Blir ett utflyktsmål

En del kunder undrar om de inte hellre skulle ha bageriet inne i byn.

– Men folk har tydligen lärt sig att hitta hit, framhåller Gabriel. Det blir ju också ett utflyktsmål för de som vill cykla eller promenera hit för att ta en fika. Och serveringen har ju varit fullsatt både ute och inne sedan vi öppnade.

Lokalen kan kännas lite trång, menar Martina.

– Det kommer kanske en dag då vi behöver större produktionslokal, men det får vi ta då.

Flygplan landar vid bageriet

Att bageriet ligger vid flygfältet är också ett plus.

– Det är kul både för oss och gästerna att det landar sju till åtta plan varje dag. Det har faktiskt hänt att man har flugit hit för att ta en fika.

Martina och Gabriel har planer för sitt privatliv också.

– I september 2024 ska vi gifta oss, avslöjar Martina. Vi ska ha bröllopet i Grövelsjön och sedan ha festen här.