Hans-Erik "Hebbe" Bergman och Eva Erkers jobbar helt ideellt med verksamheten i IOGT Björbo flera dagar i veckan. Inkomsterna från serveringen är ett sätt att bekosta visningen av Leksands bortamatcher på storbild i lokalen. Foto: Jon Norberg
IOGT-lokalen i Björbo som byggdes när det gamla ordenslokalen brann ner. Foto: Jon Norberg
Ett av höstens evenemang var en författarafton men Niclas Turner Olovzon som bor i Leksand.

Ideella kampen i Björbo räddade lokal från att säljas

Leksands bortamatcher på storbild är en av aktiviteterna när man gör en nysatsning på IOGT-lokalen i Björbo. Det var en nödvändig förnyelse efter det att IOGT-regionen hotat med att sälja lokalen om man inte lyckades få en styrelse i Björbo.

– Det fick ju bara inte hända. Då skulle ju revyn bli utan lokal, säger Hans-Erik Bergman som tillsammans med sin hustru Eva Erkers är djupt engagerade i revyn.

Därför bestämde de sig för att ta plats i styrelsen, Hans-Erik som ordförande och Eva som ledamot.

Genom åren har revyn varit den dominerande verksamheten i lokalen. Men nu har man bestämt sig för att bredda verksamheten.

– Vi vill göra IOGT-lokalen till en mötesplats för hela bygden, säger Hans-Erik.

För att nå det målet ska man marknadsföra att lokalen finns.

– För de som vill ha verksamheter här som inte är våra egna. Det kan vara företag, kommunen, föreningar eller privatpersoner.

Även hemsidan har rustats.

– För att det ska vara enklare att boka en lokal. Vi har flera i olika storlek inom byggnaden, från sammanträdesrum för mellan åtta och 15 personer till serveringen med upp till 60 platser och så naturligtvis stora salongen med 269 platser.

Listade Björbobornas önskemål

För ett år sedan samlade man folk från Björbo för att fråga dem om vad de vill ska hända i IOGT-lokalen.

– Vi fick två A4-sidor med punkter så nu har vi börjat med att göra sådant som finns på listan. I våras hade vi Konst i byn här som en del av Konstrundan i Dalarna. Vi hade också en loppis på vårkanten och Eva drog igång stickkafé varannan vecka.

Sedan några år, efter det att paviljongen rasade i Dala-Floda folkets park, har man haft en del av Operafesten.

– De körde fyra föreställningar här.

Tillsammans med Gagnefs kommun och Frivilliga resursgruppen hade man för ett par veckor sedan en kväll om personlig krisberedskap.

– Det utmynnade i att vi ska starta en studiecirkel om hur vi kan ta vara på människors resurser här i Björbo. Inventera vad det finns i form av exempelvis jordkällare, dieselaggregat osv.

Hockeysändningarna från Leksands bortamatcher har föreningen köpt rättigheterna till för att visa på storbild.

– Det gör vi på en bioduk i stora salongen. Det är Lasse Hellgren som sköter det tekniska och han ser också till så att det är riktigt bra ljud. Men vi har sagt att vi inte vill konkurrera med arenan i Leksand genom att visa hemmamatcherna.

Serveringen ska bekosta visningen

Föreningen får inte ta betalt för visningarna.

– Men däremot får vi sälja kaffe, varmkorv och godis för att få in pengar till kostnaden för visningarna. Dessutom säljer vi lotter med möjliga matchresultat.

Hittills har det varit ett tjugotal personer som kommit.

– De som har varit här har visat en otrolig uppskattning. Vi tror att det är en inkörningsperiod innan folk vet om att man kan komma hit för att se matcherna.

Nästa år vill föreningen satsa på att få med ungdomar.

– Vi har frågat ungdomarna vad de vill göra, berättar Eva. Och svaret vi får är att de vill ha någonstans att hänga. Men vi har gett oss sjutton på att det här ska växa och det får ta lite tid.

Revyn planeras

Naturligtvis kommer det att spelas revy även i fortsättningen. Just nu är nästa års revy med premiär 13 januari, som får namnet Bus och godis, på idéstadiet.

– Vi träffas varje söndag och diskuterar manus.

Eva och Hans-Erik bor i Borlänge.

– Vi åker hit till Björbo tre till fyra gånger i veckan, säger Eva. Vi är sådana personer som engagerar oss och tycker att det är kul.

Drömmen är att det är aktivitet varje dag i huset.

– Vi är inte där ännu men det är målet.

Relaterade artiklar:

Nu ska landsbygdens eldsjälar belönas (2023-10-25)