Pristagaren Jonna Björnstjerna tillsammans med nya ordföranden för Ottilia Adelborgmuseet Katarina Tegen-Höckerlind i utställningen som kan ses 20 - 21 april i muséet. Foto: Jon Norberg
Alf Johansson, kommunfullmäktiges ordförande, delade ut priset till Jonna i Kyrkan. Foto: Jon Norberg

Tredjeklassarnas val: Priset går till ”läskig” illustratör

Illustratören Jonna Björnstjerna blev den 13:e mottagaren av Ottilia Adelborgpriset när det delades ut i Gagnefs kyrka på Ottiliadagen.

Kommunens tredjeklassare har under året jobbat med uppgiften att rösta fram en vinnare bland tre nominerade och när Jonna tog emot priset satt de i kyrkans bänkrader och applåderade henne.

Priset, som nu är 30 000 kronor, instiftades år 2000 för att hedra kvinnligt konstnärskap inom barnboksillustration i Ottilia Adelborgs anda och delas ut vartannat år.

I juryns motivering kan man läsa: ”Jonna Björnstjerna kan konststycket att måla fram lagom skrämmande bilder och berättelser med ett eget formspråk och fina referenser till klassiska sagor och vetenskaplig facklitteratur.”

Jonna, som bor utanför Söderköping, har skrivit och illustrerat ett tiotal egna barnböcker, bland annat om ”Den underbara familjen Kanin”, och gjort bilder till många andra.

– Jag ville bli författare när jag vara liten, men tecknandet har alltid funnits där och det tog över helt enkelt.

Hennes bilder är ofta lite ”läskiga”.

– Det har blivit mitt signum. Jag har alltid varit fascinerad av döden och livets mörkare sidor. Barnen tycker också att det är spännande när det är lite läskigt.

Jonna kände till Ottilia Adelborg men kopplade inte ihop hennes bilder med namnet förrän hon fick priset.

– Jag visste att hon var Elsa Beskows mentor och att hon tillhörde samma gäng som Carl Larsson och Zorn.

Priset är Gagnefs kommuns, men Ottilia Adelborgmuseet ställer upp med lokal och personal berättar Katarina Tegen-Höckerlind som är nyvald ordförande för föreningen som driver muséet.

– Det betyder mycket för muséet att det pratas och skrivs om Ottilia. Dessutom så har vi en utställning med Jonnas bilder som man kan se 20 – 21 april.