En musikalisk resa genom pastoratet via Finnmarken

Bingsjökören, Husbandet och Cittronilerna på fotot i Bingsjö kyrka. Foto: Walters Börje Edénius
Textstorlek:

Rättviks pastorat utökades efter årsskiftet med Ore församling. Numera består pastoratet av Rättviks, Boda, Finnmarken med Dådran och Ore församlingar. Kyrkväktare Walters Susanne Edénius i Bingsjö-Dådran spann på idén att göra en gudstjänst under temat ”En musikalisk resa genom Pastoratet via Finnmarken”. Hon har tidigare sammanställt ”Från vaggan till graven genom kyrkoåret” i såväl Bingsjö som Boda kyrkor.

Denna gång var det en ”reseledare”, Lars-Erik Larzon från Dådran, som presenterade de olika hållplatserna i pastoratet. Alla medverkande som tillhörde någon av de uppräknade byarna fick ställa sig upp och blev på så sätt presenterade. Bingsjökören, Husbandet och Cittronilerna spelade låtar och musikstycken som förknippades med platserna. T.ex för Dådran sjöng kören ”Smedsvisan” och ”Hållbergspolskan” för Hållberget osv. Detta vävdes in i gudstjänsten så alla moment fick rum. Predikan hölls av Monica Jones. ”Den signade dag” sjöngs på melodi efter Nyåkers Mor. Resans utgångspunkt var Rättvik, Jässbin, Ljugaren, Dådran, Hållberget, Finnbacka, Bingsjö, Dalstuga, Getryggen, Ore, Dalbyn, Änderåsen, Västanå och mål i Rättvik med Rättvikarnas Gånglåt och Trettondedagsmarschen som extranummer.

Det blev en gedigen strapats där reseledaren berättade fyndigt om byarna. Kantor och körledare var Walters Börje Edénius. Monica Jones tackade alla och applåderna lät inte vänta på sig av de 70 talet besökare. Programmet kommer att framföras åter i samband med Bingsjöstämman och marknaden i höst.