Guldklubban till styrelseproffs

Styrelseakademins vice ordförande Anna Rosengren delade ut Guldklubban till Hans Stråberg och Jon Lind, vd, CTEK, höll hans blommor. Foto: PeO Karlström
Textstorlek:

Styrelseakademien Dalarna delade ut årets Guldklubba i Dalarna till styrelseproffset Hans Stråberg.– Jag är både stolt och hedrad att få guldklubban. Som smålänning är det stort att få en sådan fin utmärkelse i Dalarna, sade Hans Stråberg.Guldklubban är instiftad för att visa hur viktig roll en ordförande har i ett styrelsearbete.

Hans Stråberg är en tungviktare inom svenskt näringsliv. Han startade sin karriär som assisterande attaché i Washington. 1987 började han på Electrolux och mellan 2002 och 2010 var han dess VD.

Idag sitter han i styrelsen för Investor, är styrelseordförande för Atlas Copco och vice ordförande i Stora Enso.

Ordförande i CTEK

Hans Stråberg har varit ordförande i CTEK sedan 2011 och under hans år som ordförande har CTEK ökat sin omsättning från 250 till 600 miljoner.

– Jag blev tillfrågad om ordförandeskapet i samband med att Altor köpte CTEK. Var med i köpprocessen och fattade tycke för CTEK. Jag tycker om bilar och teknik och har alltid varit nyfiken. Dessutom hade jag ett par CTEK-produkter och hade faktiskt inte en aning om CTEK fanns i Vikmanshyttan, säger Hans.

– Dessutom ett företag som jobbar på den internationella marknaden. Jag har jobbat väldigt mycket med internationella bolag och olika affärsmodeller.

Hans talar om företagets styrkor och det första han nämner är personerna som jobbar inom företaget.

– Dessutom har de en bra produkt i botten och de jobbar internationellt och har lyckats utveckla företaget.

Vilka är då utmaningarna för CTEK?

– Det är att fortsätta växa och lägga stort fokus på kundnytta. Det ger plats för att skapa vinst och därmed att vidareutvecklas, säger han.

Ett viktigt steg i utvecklingen var köpet av Chargestorm, som utvecklar teknik och system kring laddningsstationer.

– En marknad som håller på att formas. Idag är det en utveckling mot eldrivna bilar. Även i väldigt aggressiva prognoser kommer förbränningsmotorn dock att vara över 90 % 2030. För oss gäller det att vara relevanta inom det område vi är aktiva i. Därför vill vi vara med på elbilssidan, säger Hans och poängterar.

– Vi gör det inte för att vi tror att CTEK:s tidigare verksamhet skall försvinna.

Internationell marknad

För CTEK:s VD Jon Lindh är Hans Stråberg ett oerhört stöd vid arbetet på den internationella marknaden.

– Att ha en styrelseordförande av Hans kaliber är en jättetillgång i så pass litet bolag. Vi har ett riskkapitalbolag som ägare, som för övrigt fungerar väldigt bra. De är nära verksamheten och att då kunna komplettera med en styrelseordförande med industriell bakgrund gör att vi får en bra balans, säger Jon Lindh.

70 länder

Idag samarbetar CTEK med ett 70-tal länder, har 80-tal anställda i Vikmanshyttan, i koncernen 155 och det rör sig om 19 nationali­teter.

Hans Stråberg poängterar att det är en stor fördel att CTEK ligger i Vikmanshyttan.

– Det underlättar för att rekrytera personal och då även personal med specialkompetens. Alla vill inte bo i Stockholm, även om man vill så finns det inte bostäder, avslutar Hans Stråberg, årets vinnare av Guldklubban i Dalarna.