Mindre fluor dyrare vatten

Byborna kan räkna med dyrare vatten, menar Jan Pålsson. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

För mycket fluor gör att kommunen hotar med vite. Vattenföreningarna i Oxberg ska nu blanda sitt vatten för att få ner värdet.

Mora kommunen har dömt ut vattnet och menar att fluoridhalten är för hög. Man har nu ålagt Oxbergs norra vattenledningsförening att åtgärda problemet senast den sista september i år.

Efter 15 år av diskussioner och försök till lösningar verkar nu frågan vara på väg att lösa sig. Magnus Fridén, Nodava, berättar att det finns två vattenföreningar i byn, norra och södra. Båda har problem.

– Norra föreningens vatten innehåller för mycket fluorid medan den södra föreningen har för lågt ph-värde och alkalinitet. Man kan säga att den södra föreningen ska hjälpa den norra. De analyser som hittills gjorts visar att om man blandar vattnet så får man ett vatten som är mycket bättre, säger han.

Vet man att vattnet blir tjänligt efter blandningen?

– Utifrån de analyser som hittills har gjorts ska det inte vara några bekymmer. Det gäller bara att säkerställa blandningsförhållandet. Fluoridhalten ligger strax över gränsvärdet så spädningen behöver inte vara stor. Det finns goda förutsättningar att vattnet blir bra, bara teorin och praktiken stämmer överens, säger Fridén.

Det handlar om ett 50-tal berörda fast boende och ett antal fritidshusägare.

Jan Pålsson som är ordförande i norra föreningen berättar att byborna har en avgiftshöjning att vänta men att vattenpriset inte blir högre än i andra byar runtomkring. Hittills har avgiften legat på 1000 kronor per år och fastighetsägare.

I andra byar ligger den på omkring 4000 kronor. Så här finns utrymme för höjning, menar han. Fyra kubik vatten, grävningsarbete, vattenledningar och pumpar. Föreningen behöver låna pengar för att få det hela att gå ihop. Vidare finns en tidspress. Miljönämnden hotar med vite på 500 000 kronor om de inte hinner klart till hösten.

Tror du föreningen fixar att få ner fluoridhalten innan slutdatumet?

– Det kan bli knivigt. Men föreningen har skickat en skrivelse till kommunen där de förklarar hur de ska går till väga.

Jag hoppas miljökontoret med skrivelsen ser att man är på god väg att genomföra åtgärden och att det bara handlar om några praktiska saker som ligger i vägen.

Pålsson är mer optimistisk och menar att de med största sannolikhet klarar uppgiften. När de är klara kommer byborna ha Mora kommuns bästa vatten, tror han.

Enligt Fridén har både den södra och norra vattenledningsföreningen att tjäna på det här. Snart är det möjligt för dem att distribuera bättre vatten till sina medlemmar. Det här är en solskenshistoria, avslutar han.