Tar Japan till Leksand

Textstorlek:

Japanska filmfestivalen, Jff, bjuder nu tillsammans med Leksands kulturhus in världsnamn inom japansk samtidskonst. Samtidigt firas 150 år av fredlig tillvaro mellan Sverige och Japan.

Det låter som en skröna: Japan i Sverige.

Ett land väldigt långt bort i östern, som få svenskar vet något om.

Men faktum är att Leksand är världsbäst på öarnas ö, eller där solen tycks ha sitt ursprung.

Det menar en av initiativtagarna till Jff ,Tobias Ingels.

Året var 1868 och Sverige och Japan skapade en vänskapsrelation, som tycks ha hållit i sig med råge.

Kärleken till det lilla, naturen, årstidernas växlingar, traditioner och ny teknik, har svetsat samman öst med kung Bore.

Den 17 februari är det fjärde gången på raken som Jff tar med oss till Japan, fast hemma i Leksand.

Det visas åtta japanska filmer gratis på Visir bio. Pokémonturnering, Cos-play och mangaverkstad.

Japansk mat ”Sato chef for a day”, unik japansk whiskyprovning, då den ädla drycken slagit världen med häpnad och är på väg att helt ta slut. Vidare blir det livemusik, dans med mera.

– Nytt för i år är festivalens samarbete med Leksands kulturhus med en utställning av japansk samtidskonst med världsnamn som Hikaru Fujii, Mako Idemitsu och Takayuki Yamamoto för första gången i Sverige, säger Tobias Ingels som till vardags jobbar på Film i Dalarna.

Tobias som brinner för att landsbygden ska vara med på allvar mot Stockholm och Göteborg, menar att Leksand med vänorten Tobetsu efter mer 30 år, företag, föreningar och Jff toppar landet i japanska förbindelser och kreativt utbyte.

Själva filmfestivalen som började blygsamt lockade cirka tvåtusen besökare under tolv timmar förra året.

– Det som också är kul är att många av de japaner, cirka 125 i Dalarna och runt 5 500 i hela landet, har börjat hitta hit till oss och pratar om oss i olika sammanhang.

Jff är ett samarbete mellan kommunen, näringslivet, Film i Dalarna och Japanstiftelsen.

Under de två första decennierna av 1900-talet öppnade de två länderna legationer i Tokyo och Stockholm och blev ambassader 1957.

Jubileumsåret 150 år ska firas på flera platser i Sverige där Leksand med vänort bjuder som sagt på flera evenemang. Bara för barn finns det cirka 26 evenemang att nyfiket ta del av.

– Filmfestivalen ska förhoppningsvis locka publiken att gå på andra filmer vid andra tillfällen.