Fest lockade 200 besökare

Besökarna fick se traditionell dans från Nigeria. Foto: privat
Textstorlek:

I lördags fylldes matsalen på Tjärnaskolan i Borlänge av festglada människor. Då bjöds det på traditionell dans, mat och musik från Nigeria.

I oktober 2015 bildades Igbo Union Dalarna. Igbo är en etnisk grupp med cirka 10 miljoner människor i Nigeria.

Collins Dimkpa kommer själv från Nigeria och har bott i Borlänge i sex år. Han har läst fem år International Business Marketing på Högskolan Dalarna. Undervisningen var på engelska och nu går han på SFI och lär sig mer svenska.

Han tog initiativet till att bilda Igbo Union Dalarna.

– Det finns en förening för vår folkgrupp i Stockholm, men det är långt att åka dit för många och därför startade vi en regional förening här i Dalarna för att kunna träffas, berättar han.

I lördags var det dags för invigningsfesten för att markera starten på föreningen i Dalarna.

– Vi är 18 personer som tog pengar ur egen ficka för att bjuda in alla som ville komma. Ingen behövde betala något för varken mat eller dryck, säger Collins Dimkpa.

Cirka 200 personer kom till Tjärnaskolans matsal för att ta del av festligheterna. Det var människor från Nigeria, men också från andra afrikanska länder och även många svenskar som deltog.

– Vår tanke var att visa vår kultur från hemlandet, berättar Collins Dimkpa.

De visade traditionella danser med enbart kvinnor eller enbart män och danser med män och kvinnor tillsammans. Traditionell musik hörde också till.

Och det var mycket mat, naturligtvis också traditionell.

– Det fanns många olika maträtter. Vi äter mycket ris och så fanns det exempelvis en soppa som heter Egusi samt rätter av lamm eller kyckling med mera.

Till efterrätt serverades det bland annat plantain, som är en sorts banan, förklarar Collins Dimkpa.

Dessutom fanns vin och läsk med mera att dricka till och även kaffe.

Många var klädda i färgglada traditionella kläder från Nigeria, medan andra hade sina vanliga finkläder på sig.

Collins Dimkpa är mycket nöjd med resultatat av festen och han fick många positiva kommentarer från de som var där.

– Ja, de tyckte det var en underbar dag och många, bland annat svenskar, hoppades att det skulle bli en sån fest nästa år igen. Men det här var en invigningsfest och en sån blir det bara en gång. Men vi kan ha andra aktiviteter, säger Collins Dimkpa.

Maria Karlsson