579 temadagar att välja bland

Cykeln har sin dag 10 maj. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Temadagarna blir bara fler. Förra året var de 527. I år blir de 579. Både moroten, Volvon och pannkakan får egna dagar.

Det är inne att fira. Och allt fler vill ha sin egen dag att fira. Det är så inne att det i nuläget finns 579 dagar att uppmärksamma under året.

Och nya tillkommer ständigt.

Så här i början av året har det tillkommit flera nya temadagar.  Exempel: 21 januari fick bli kramens dag. 23 januari elens dag. Andra februari är det dags för Internationella våtmarksdagen.

5/2 nutelladagen. Grapefrukten har sin dag 25 februari. För att inte tala om tredje mars – Internationella pannkaksdagen! Läge att fira hemma med småbarnen?

V8-motorn har sin dag 10 mars och 22 mars är det dags för Internationella vattendagen. Moroten firas 4 april, Volvobilarna har 14 april som sin, och cykelns dag infaller 10 maj.

Så där ser det ut hela året. Vissa dagar firas flera teman, eftersom årets 365 dagar inte räcker till för ett tema per dag.

Alla de här dagarna finns att hitta under ”temadagar.se” för den som vill botanisera vidare.

Men bara sedan förra året har temadagarna blivit 52 fler. Med den takten har vi 1 000 temadagar om åtta år, eller tidigare.

Många temadagar känns helt naturliga, som Våffeldagen, Barnens dag, Folkhälsodagen, Mors dag, Kanelbullens dag, Internationella Aidsdagen, FN-dagen och så vidare.

Andra känns konstiga men är väl genomtänkta. Som Internationella toalettdagen 19/11. Den avser att lyfta fram det viktiga behovet av bra toaletter för hela världens befolkning. Likadant med Alla hjärtans dag, där vi uppmärksammar någon vi tycker extra mycket om.

Sedan finns det en lång rad ”roliga” dagar, som; Geléhallonens dag 15/2, Slarvighetens dag 20/2, Lakritsdagen 12/4, Skivbutikernas dag 20/4, Byxfria dagen 3/5 (!?), Picknickens dag 22/5, följd av Internationella sköldpaddsdagen… Så där håller det på.

Det är bara att själv gå in och välja bland dagarna och se om någon passar. Den märkligaste? Varför inte ”Trä nålen-dagen” 25 juli. Eller Trasdockans dag 25 augusti.

Rolf Johnsson