Vargdebatt med delade meningar

Johan Lundin menar att vargens överlevnad är statens och brukarens gemensamma ansvar. Foto: Emely Bakken
Textstorlek:

​Återigen är vargen ämne för debatt. I Rättvik samlades både motståndare och förespråkare för att diskutera dess existens.

Enligt Lena Berg, rovdjurshandläggare Länsstyrelsen Dalarna, finns mellan 70–80 vargar i Dalarna. Rättviks kommun har del av fyra revir. I nordvästra delen av Rättvik har ett nytt revirmarkerande par tillkommit, varav hannen är genetisk värdefull.

Jägare och skogsägare fyllde kulturhuset i Rättvik. Debattpanelen bestod av politiker, tjänstemän samt representanter från olika intresseorganisationer.

– I december 2013 togs ett beslut. Man sa att det ska finnas mellan 230–270 vargar i Sverige. I dag finns över 400 stycken. Jag kan konstatera att man inte följer regeringsbeslut, utan man går på känslor, säger Per-Olof Ersson, jägare tillika vargmotståndare. Han säger sig vilja jaga. Han är part i målet. Han vill kunna släppa hunden. Men han vågar inte.

– Vargen får gärna ta några älgar för mig, men vi är livrädda att våra hundar ska bli dödade. Vi vill jaga på ett traditionellt vis. Det är svårt att ändra på detta. Det är inte omöjligt, men jakten skulle bli ineffektiv, fortsätter Ersson.

Per-Olof Ersson vet inte vad man ska göra för att hitta en bra lösning för båda parter. Dock bör en rejäl reducering göras. En fjärdedel av nuvarande antal är lagom, tycker han. Han anser definitivt att Rättvik kan betraktas som ett vargtätt område.

Ersson besöker debatten av en anledning. Han tycker att det är intressant att höra folk resonera och reagera.

Johan Lundin från Åhl-sidan, utanför Insjön delar inte Erssons åsikter. Han är skeptiskt till hur debatten förs och vilka som för den.

– Män, 50 plus, jägare i flanellskjortor och skinnvästar äger debatten. Och detta är penibelt. De är här för att de har ett tillkortakommande som jägare. Vargen är tusenfalt mycket bättre jägare än dem. Den tar deras vilt, säger Lundin.

Enligt Lundin kan vargen på ett relativt enkelt sätt accepteras på landsbygden. Staten ska ta sitt ansvar men brukarna måste även ta sitt. Brukarna bör nyttja de bidrag som finns, exempelvis till stängel.

– Jag tror denna debatt bidrar till att arga män blir ännu argare, säger Johan Lundin.

Vidare menar han att den som släpper sin hund lös i ett område där närvaron av varg är känd får skylla sig själv. Lundin frågade panelen på vilket sätt vargen hotar landsbygden. Jan-Erik Kalles, socialdemokrat och jägare gav svaret: Fäbodbrukare tvingas avveckla sina verksamheter. Detta medför att det öppna landskapet samt hela vår flora och fauna hotas. För Siljansbygden del skulle detta hota turismen.

En debatt senare hade ingen klarhet bringats i frågan. Det råder delade meningar om vargen, som är det största vilda hunddjuret, är ett hot mot landsbygden.

Emely Bakken