Karin Ljudén har jobbat 17 år på näringslivskontoret i Älvdalen. Foto: Hannah Risander
Karin Ljudén stänger dörren till jobbet som näringslivssamordnare i Älvdalen och ska inleda en ny epok i livet. Foto: Hannah Risander
"Jag hade inte varit kvar så länge om Älvdalen inte varit en fantastisk kommun att jobba i," säger Karin Ljudén. Foto: Hannah Risander
"Jag hade inte varit kvar så länge om Älvdalen inte varit en fantastisk kommun att jobba i," säger Karin Ljudén. Foto: Hannah Risander

Företagarnas ikon Karin säger hej då – efter 17 år

Hon har blivit en ikon för alla företagare i Älvdalen. I 17 år har vi hittat henne på Näringslivskontoret, hon har drivit projekt, hjälpt företag att startas och utvecklas och varit en viktig pusselbit för Älvdalens utveckling. Nu säger Karin Ljudén hej då till Älvdalen och jobbet som näringslivssamordnare och ska inleda en ny epok i livet.

Fortfarande full av energi, även om hon själv påstår att den inte är densamma som för tio år sedan. Men det är väl just det som man kopplar ihop Karin med, ett leende på läpparna, full av energi och alltid med en lösning i bakfickan.

Efter 30 år i bankvärlden så började hon jobba i projektet W7 Dalarna, ett projekt som skulle främja kvinnligt företagande i sju dalakommuner. Älvdalens kommun var projektägare och blev också hennes nya arbetsgivare.

– Det handlade om nyföretagarrådgivning, med fokus på kvinnorna, ett projekt som pågick i nio år och som utvecklades med tiden. 2015 blev det ett uppehåll och sedan startade vi projektet F7 där fokus låg på företagsutveckling, alltså hjälpa de som redan drev företag vidare, berättar Karin.

Kvinnors företagande har varit lågt, och speciellt på landsbygden. Men efter projekttiden 2018 hade företagandet ökat, kommunen var topprankad och blev årets klättrare i Svenskt Näringslivs näringslivsrankning.

– Det visar på hur viktigt dessa projekt var för kommunen, entreprenörskap är en jätteviktig fråga som måste prioriteras. Och det visar ju också statistiken tydligt, efter 2018 så har Älvdalen sjunkit mycket igen, poängterar Karin.

”Härliga minnen”

Det absolut roligaste projektet som Karin minns tillbaka till är Winnet 8, som var ett europeiskt projekt med säte i Älvdalen.

– Vilken kommun tackar ja till att driva och äga ett europeiskt InterReg4C-projekt som omfattar 22 miljoner? Älvdalen. Härliga minnen när Herbert Halvarsson, kommunalråd och Bengt Welin, kommunchef fick frågan och de tittade på varann och sen frågade om vi skulle klara av att driva projektet, vi svarade ja utan att blinka och de signerade, utan att nästan veta vad det innebar, säger Karin och skrattar.

Projektet innefattade ett samarbete med Frankrike, Finland, Bulgarien, Grekland, Polen,

Portugal, Italien och Skottland och det gick ut på att göra utbyte mellan länderna och lära av varandra inom kvinnligt företagande.

– Jag var ekonomiansvarig i projektet och de sju första månaderna fick vi resa runt mycket, det var otroligt lärorikt. Vi fick inblick i hur det fungerar på landsbygden i Portugal där det inte var längesen kvinnorna fick lära sig läsa eller tillgång till datorer., där startade de upp små kluster för att sälja egen odlat/producerat. I Skottland hade man andra utmaningar, där kvinnorna hade svårt att komma ut i arbetslivet på grund av att det inte fanns förskolor, berättar Karin.

17 år har gått fort

17 år har gått fort och Karin beskriver Älvdalen som en plats med stort driv.

– Jag hade inte varit kvar så länge om det inte varit en fantastisk kommun att jobba

i. Här finns ett otroligt driv och entreprenörskapsanda och företag i olika storlekar. Varje hörn av kommunen erbjuder något. Men det är också en för stor kommun för att räcka till för, som ensam på Näringslivskontoret.

Nu ska Karin hjälpa sina söner med företag och få mer tid till familjen.