Ny ägare till Säters Stadshotell

Textstorlek:

I början av juni övernattade Danne Granudd på Säters Stadshotell. En månad senare var han ägare till hotellet.

– Ibland kan det gå fort. Jag hade under längre tid sökt ett hotell på diverse ställen och så övernattar jag i Säter och känner att allt är rätt, säger Danne.

Det blev en snabb affär och idag håller Danne på att bygga upp en verksamhet med delvis ny inriktning.

– Onekligen är det så att boendet är plattformen som vi skall leva på, men lika viktigt är att vi utvecklar konferenssidan och även eventen måste bli bättre och flera, säger Danne.

– Jag vill utveckla på mitt sätt och att ha det lokala näringslivet och folket i Säter med på resan.

Samarbete med Folkets Hus är en av byggstenarna för att utveckla hotellet.

– Folkets Hus har bra aktiviteter och vi skall kunna komplettera varandra. När de har opera så skall vi ordna en operasupé, säger Danne och det låter hur självklart som helst.

Lika viktigt är samarbetet med Romme Alpin.

– Många av deras gäster övernattar hos oss. Då gäller det att presentera bra boende och lite extra fin meny på kvällen.

Däremot kommer Danne att sluta med luncher.

– Vi har försökt, men kan redan nu konstatera att vi inte klarar av det ekonomiskt. För dåligt underlag och det går helt enkelt inte ihop. Vi fortsätter dock att ha öppet på kvällarna. Söndagar är däremot stängd.

Även ett bibliotek är under framtagande.

– Här söker vi böcker om Säter och Dalarna, säger Danne.

Danne vill även öppna upp en aktivitet, som var en succé under -80 och 90-talet.

Men först måste vi backa bandet och få en inblick i hotellets historia.

Stadshotellet är Säters äldsta bevarade byggnad. Den uppfördes på 1630-talet som bostäder åt förmännen i kopparhyttorna. Kopparverken längs Ljusterån anlades på initiativ av Gustav II Adolf och var själva grunden till att han 1642 gav Säter stadsprivilegier.

För många svenska städer var stadshotellen ett kännetecken på framåtanda. Stadshotellen var oftast påkostade och var tillsammans med kyrka och rådhus de dominerande byggnaderna i staden.

Förutom själva hotellrummen byggdes även restauranger till i hotellets bottenplan. Även restaurangerna blev exklusiva och det ordnades dans på helgkvällar. Ofta blev Stadshotellet själva mittpunkten i en stads nöjesliv, särskilt i mindre städer.

På 1600-talet var även Drottning Kristina i Säter och kontrollerade dess spritkällare och gav den tillstånd som gästgiveri.

Inspirerat av en fantastisk historia och hand i hand med dagens trender och intentioner skall Danne åter öppna spritkällaren.

– Vi börjar med afterwork en gång i månaden i en fantastisk lokal som tar 150 personer. säger Danne.

Spritkällaren får ett nytt ansikte och historiens vingslag sitter i väggarna.

Hotellet har idag 28 rum och 55 bäddar och totalt har sex personer sin sysselsättning på Säter Stadshotell, som ligger mitt i trästaden Säter.

– Jag sökte en förändring i mitt liv. Sökte objekt på nätet, men det var en övernattning i Säter som förändrade allt. Detta är min bransch och det är oerhört stimulerande att jobba tillsammans med min fantastiska personal, säger Danne, som ursprungligen kommer från Kiruna, och det går inte att dölja när han i positiv anda förklarar hur Säters Stadshotell skall utvecklas.

Bygdens äldsta byggnad sprudlar av framtidstro.