Stillasittande är något som bör belysas bättre

Det rapporteras mellan varven om elitidrottare, på senare tid kanske framförallt elitfotbollsspelare, som kollapsar under matcher. Hemska bilder på unga, friska personer som faller ihop på fotbollsplanen kommer otvivelaktigt att fastna på näthinnan för de som ser det. I flera av fallen går det bra efteråt, tack gode gud, men ibland är det också människor som dör och det är givetvis alltid en tragedi.

Nyligen rapporterade Expressen om en ung svensk kvinna som drabbades av hjärtmuskelinflammation i samband med löpning, trots att hon bara hade ont i halsen blev det en för stor påfrestning på kroppen. Efter händelsen vill kvinnan varna andra vilket hon fick chansen att göra med artikeln.

För att media ska vilja rapportera om något behöver det vara spektakulärt, annars har det helt enkelt inte tillräckligt stort nyhetsvärde. Därför väljer man såklart berättelser som berör – och att en ung människa nästan dör av träning är inget som händer var och varannan dag.

Det är viktigt att inte träna när man är sjuk. Jag skulle aldrig påstå något annat, och med dessa återkommande påminnelser är det relativt ovanligt att människor glömmer bort det skulle jag säga. Fast definitionen av “träning”, och även definitionen av “sjuk” är inte säkert att alla människor riktigt förstår. Jag har hört allt för många gånger om ungdomar som inte kan promenera till affären för att de sett en snorkråka i näsan på morgonen. För det är ju inte aktivitet och träning som ska beskyllas för ungdomars ohälsa, snarare motsatsen.

Enligt Folkhälsomyndigheten är en fjärdedel av alla unga människor stillasittande mer än tio timmar per dygn, och ca 30% av personer mellan 16-29 år är överviktiga. Där är det verkliga hälsoproblemet, men det är inte så spännande att skriva nyhetsartiklar om. Kanske hade det funnits ett pedagogiskt värde i att stillasittande också gav akuta kollapser, så vi kunde dela artiklar om det. Men sjukdomar kopplade till inaktivitet och övervikt fungerar inte så, de utvecklas sakta över tid, och till skillnad från hjärtmuskelinflammationer som är relativt ovanliga, är var och varannan drabbad av metabola sjukdomar. Det finns inget nyhetsvärde i det.