Dieselstopp i tyska städer

Textstorlek:

Tysklands högsta förvaltningsdomstol går på miljövännernas linje och ger klartecken för förbud mot äldre dieselbilar i tyska städer. Domen är ett kraftigt bakslag för regeringen och landets gigantiska bilindustri.

I praktiken handlar det om dieselmodeller som inte uppfyller EU:s gränskrav för utsläpp av kväveoxider (NOx) enligt regleringen euro6. I Tyskland rullar över tio miljoner personbilar med dieselmotorer och bara i runda tal en fjärdedel klarar euro6 Det är för övrigt en sanning med modifikation eftersom oberoende tester visar att en majoritet av de nya modellerna, som uppges klara euro6, i praktisk körning inte ens är i närheten.

Domen i Leipzig får ingen formell påverkan på ett svenskt beslut om miljözoner, men kommer sannolikt att elda på den redan heta dieseldebatten i Europa, där flera storstäder går på förbudslinjen. I Sverige finns det enligt Transportstyrelsen nära 1,9 miljoner personbilar med dieselmotorer. 1,3 miljoner uppfyller inte euro6.

För ansvariga politiker är den stora frågan hur miljözoner ska hanteras utan att det slår hårt och direkt mot de bilägare som i många fall köpte sin dieselbil för att den fram till för ett par år sedan klassades som miljöbil och var skattebefriad.

Stockholm stads trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) är den som hårdast har drivit frågan om dieselförbud i vissa delar av Stockholm. Han välkomnar det tyska domstolsbeslutet.
”Det viktiga är att gränsvärdena (för) kväveoxid gäller och ska följas.

För att minska antalet människor som dör i förtid på grund av dålig luft är det mycket betydelsefullt att de äldre dieselbilarna försvinner från gatorna” säger han i en kommentar.

Bakgrunden till det tyska beslutet är att miljöorganisationen Deutsche Umwelthilfe har dragit delstater och städer inför rätta i ett försök att få dem att införa körförbud för dieselbilar som inte uppfyller kraven. Tidigare domar har gett grönt ljus för körförbud i Düsseldorf och Stuttgart, där både Mercedes-Benz och Porsche har sina huvudkontor. Besluten har överklagats av delstaterna Baden-Württemberg och Nordrhein-Westfalen som nu alltså förlorade.