Får städhjälp med rut

Joanna Svensson är glad att det finns rut-tjänster. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

​Joanna vet inte om hon skulle ha rätt att få städhjälp från kommunen. Men med rut-avdrag har hon råd att anlita egen städhjälp.

Joanna Svensson i Våmhus är 80 år men har ingen städhjälp från kommunen.

– Jag har ingen aning om hur stora behov man måste ha och om jag skulle ha rätt till det, antagligen klarar jag mig för bra själv, säger hon.

Därför är hon glad att det finns möjligheter att göra rut-avdrag, utan det skulle hon inte ha råd att få hjälp med städningen då och då.

Sedan förra sommaren då hennes make, Erik Svensson, fick sin tredje hjärninfart har det blivit extra tufft för Joanna.

– Han behöver hjälp att komma upp på morgonen och lägga sig på kvällen. Det skulle vi få hjälp med från kommunen men det fungerade inte. De som kom var hur gulliga som helst, men de kunde bara komma en viss tid. Erik behöver komma upp tidigt och gå på toaletten och därför brukade han vara påklädd redan när personalen kom, berättar Joanna.

Efter endast 14 dagar valde hon att avstå från den hjälpen.

Istället får Joanna avlastning 6 dygn av 28, då Erik får komma och bo på ett äldreboende. Resten av tiden sköter Joanna honom själv i hemmet.

Joanna är glad att hon kan få hjälp med städningen.

För det mesta sköter hon det själv men ibland blir det för övermäktigt att hålla efter så mycket som hon skulle vilja. Då ringer hon efter städhjälp.

– Fördelen med rut-avdraget är att jag själv kan välja vem som kommer och städar, hur ofta hon kommer och vad hon gör med tiden.

– Alternativet är att få hjälp av kommunen om man har rätt till det, men jag har hört av andra som fått hjälp att då ska kommunen räkna ut hur många minuter olika saker får ta och vad som får göras. Det känns inte särskilt trevligt, säger Joanna.

Joanna fick se att en tjej satt upp en lapp om städhjälp på anslagstavlan i byn och provade henne. Sedan dess brukar tjejen komma och städa.

– Jag trivs med henne, hon är både snabb och effetiv. Håller också med alla material och maskiner som behövs. Hon har desutom starkare tvättmedel så det blir grundligare städat när hon har varit här.

Det är inte heller krångligt med rut-avdrag, menar Joanna.

– Alla som har eget företag vet hur de ska sköta rut-avdragen. Städerskan skickar bara sin räkning till mig som är lägre än vad den skulle ha varit om inte rut-avdraget fanns. Hon får pengarna som återstår via skattemyndigheterna, så det är inget jag ser.

De nya reglerna för rut-avdrag från årskiftet innebar inga förändringar för Joanna.

– Vi som är över 65 år får fortfarande dra av 50 procent i rut-avdrag, förklarar hon.