Något positivt hände när jag valde en privat vårdcentral

Textstorlek:

Hösten 2015 frågade min doktor på Avesta Hälsan om jag kunde tänka mig att vara med i en viktgrupp. Frågan var helt befogat, alla år av onyttig ätande och för lite rörelse har lämnat sina spår. Har fått alla möjliga små krämpor under åren. Jag fick frågan och tänkte varför inte, har ju testat det ena och det andra under årens lopp och även varit riktigt aktiv med löpning och cykling, så varför inte testa något som kan ge en ny kick för min gamla hårt beprövad kropp.
Jag gick med vissa farhågor till vårt första möte och tänkte att jag behöver ju inte delta mera än en gång om det känns fel, t ex om det är som någon form av halleluljamöte, eller att någon pekar finger mot en om man inte passar i kostymen. Men kan det tänka sig kändes det riktigt OK.
Förutom vår coach var vi sex kvinnor som deltog med olika behov och bakgrund. Vi fick bra info, delvis nytt och delvis gammal skåpmat, som man redan borde tänka på. Vi hade sex planerade möten under 2016, men vi kände att detta är något bra för oss och vi kan verkligen nå resultat tillsammans och därför önskade vi få fortsätta träffas. Och så har vi också gjort, vi har haft regelbundna möten under vintern och våren 2017.
Vi vill ha mer, tyckte vi, och nu har vi börjat gå på vårdcentralens eget gym en gång i veckan. Vi har egen instruktör från Avesta Hälsan i början, så att vi inte skadar våra hårt av liven beprövade kroppar.
Vår coach har varit så värdefull för hela gruppen. Hon har hållit oss på rätt spår, när vi har spårat ur lite dit och hit med t ex våra matfantasier. Nämnde jag inte att det har vi ju också gemensamt, vi älskar god mat. Självklart är det lätt att halka in att prata om alla goda maträtter och mellanmål som finns att tillaga och avnjuta, istället för diskussion om det som är målet för var och en av oss och därmed även för gruppen.
Nu har vi i alla fall kommit till vägens ände med vår coach d v s sista mötet för vår viktgrupp. Trots visst vemod känns det fantastisk, vi har fått en massa god råd kring mat, tränar regelbundet och sist men inte minst, det har hänt små positiva förändringar med kroppen.
Varför skriver jag då allt detta? Min upplevelse är att en privat vårdcentral är mera effektivt med mindre byråkrati och vi ”patienterna” får själva styra mera kring det som vi själva känner att vi behöver. Det utesluter inte att vårdcentralen gör allt enligt regelboken när det avser vårt vårdbehov.
Jag vill tacka alla på Avesta Hälsan. Vår grupp fortsätter med gym-aktiviteterna och att må bra!
Maarit