Klubbmästerskap i viltspår

Textstorlek:

Lördagen den 29:e september arrangerade jag genom Rasklubb för släthårig foxterrier klubbmästerskap i viltspår i Mora. Tävlingen var en uttagning inför Terrierklubbens klubbmästerskap nästa år. Fem stycken hundar startade i skogarna kring Mora, inklusive min egen. Vi delade oss i två grupper och gick spåren för två lokala domare, Conny Gunnars, Vika och Roger Svensson, Mora. Vi spårade i Vika och Eldris.

Vädret var oroväckande då SMHI lovat regn hela dagen, men det kom endast en rejäl skur strax före start på morgonen och sedan hade vi uppehåll. De långväga deltagarna tyckte vi hade fina spårmarker här men det var väldigt blött i skogen. Efter spårningen begav vi oss till konstgrytet i Mora och hade grytträning för hundarna där i väntan på resultatet och prisutdelningen. Här kom det fler släthåriga foxterriers och vi blev totalt 13 stycken hundar med tillhörande ägare. De som åkt längst för att vara publik kom ända från södra Värmland medan övriga kom från Dalarna.

Av fem startande lyckades fyra få ett första pris i kvalité på spårningen. Sedan rangordnade domarna spårförmågan efter ett poängsystem som Taxklubben använder sig av. Det var väldigt jämnt och efter en lång stunds överläggande fick vi resultatet. Vinnare blev Susanna Sandberg från Gimo med sin tik SE UCH SE VCH Tailtops Buttercup som till vardags kallas för Paddan. Paddan tilldelades också ett hederspris för sin spårförmåga. Paddan blev svensk viltspårchampion bara ett par dagar innan hon var med på den här tävlingen så hon var en mycket värdig vinnare.

Resultat
1. SE UCH SE VCH Tailtops Buttercup 70 p
förare: Susanna Sandberg, Gimo
2. SE UCH Bodils Förkämpe Från Gondor 70 p
förare: Sara Sanderfors, Karlholm
3. SE VCH SE J(GS)CH Järvsöstigens Sisqa 67 p
förare: Marianne Jonsson-Hall, Sundsvall
4. SE VCH Järvsöstigens Popcorn 67 p
förare: Lena Hansson, Mora
5. C.I.B FI UCH SE UCH Vorondo Fealoce avbröt
förare: Sara Sanderfors, Karlholm

Förklaring till hundarnas titlar: SE UCH=Svenskt utställningschampionat, SE VCH=Svenskt viltspårprovschampionat, SE J(GS)CH=Svenskt jaktprovschampionat, sprängare gryt, C.I.B=Internationellt utställningschampionat, FI UCH=Finskt utställningschampionat