Optimismen är stor på campingar i Dalarna

Textstorlek:

Efter en tuff start på campingsäsongen har campingplatserna hämtat sig. Men gästerna från Norge och kontinenten saknas.

Grönklittsgruppen har fyra campingar i Dalarna – Moraparken, Siljansbadets, Rättviks och Orsa camping. Anders Östring som är campingchef i företaget intygar att inledningen av säsongen var svår.

– Hela våren och en bit in i juni var det av förklarliga skäl väldigt dålig beläggning, berättar han. Men sedan reserestriktionerna släpptes så har efterfrågan tagit fart. Men vi har egna restriktioner nu som säger att vi inte fyller campingarna till mer än 80 procent för att det inte ska bli trångt i servicehusen. Men det hjälper också till att besökarna i högre utsträckning använder sin husvagn eller husbil för matlagning och toalettbesök.

Campingarna går också olika bra.

– De som normalt har mycket norrmän tar mycket stryk och har sämre beläggning. Även de anläggningar som varit beroende av stora evenemang som Classic car week och Dalhalla har haft det kärvt. Nu börjar det rätta till sig och ser bättre ut än det gjorde för ett par veckor sedan så vi kanske landar på en helt okej säsong. Men det är långt från fjolårets siffror.

Svenskarna hemestrar i år

Det som bidrar till att campingarna nu fylls i högre grad är att svenskarna ”hemestrar” i större utsträckning än tidigare.

– Men har man tidigare haft 25 procent norrmän så räcker det inte för att täcka bortfallet. Det kommer nog ett par år då man semestrar hemma i stället för att resa till kontinenten. Sverige behöver också att folk spenderar pengarna på de näringarna vi har som har tagit mycket stryk under coronapandemin.

Grönklittsgruppen var förberedd på att det skulle bli en kärv sommar.

– Vi var tidiga med att vidta åtgärder för att dämpa konsekvenserna och när pandemin är över ska vi bli bäst i klassen.

Anders Östring har också hus i Funäsdalen där han vistas ibland.

– Där vet jag att det är väldigt mycket husbilar som snurrar, så jag tror att man söker sig till platser där man har fria vidder och kan röra sig på fjället. Men det kommer också en hel del nya campare till våra anläggningar i Dalarna som lär sig campingkulturen.

Kopplar av på Orsa camping

Några av dem är Gabriella Haralambides, Jennie Lohman och Dennis Lind från Östersund som lånat en husvagn av Dennis pappa för att koppla av en vecka på Orsa camping.

– Jag var här med mina föräldrar när jag var liten, berättar Dennis. Nu är det första gången jag och Jennie är här själva med vårt nyfödda barn – det är därför vi inte ville åka så långt. Vi har också hört att det är badvänligt och barnvänligt. Tyvärr är poolområdet stängt nu på grund av coronarisken, men det finns mycket annat att hitta på. Vi ska spela minigolf idag och ikväll blir det quiz. Sedan går grillen het på kvällarna – det hör till campinglivet.

Även mindre campingar som Tängerdalens camping ser ljust på framtiden.

– Vi har haft mycket gäster sedan i maj, berättar Kristina Wass som äger campingen sedan fem år. Men vi saknar norrmän, tyskar och holländare som brukar komma hit.

Kristina tror, som Anders Östring, att många söker sig till platser där man slipper trängas med så mycket folk.

– Många tänker nog på att kunna hålla avståndet i dessa coronatider. Då är det ju perfekt med en liten camping som den här. Dessutom är det många som vill bo på en liten camping för att det är lugnare och tystare.