Ett intensivt hundliv i hela Dalarna

Textstorlek:

Att hunden är människans bästa vän är det ingen tvekan om. Oavsett när på dygnet, som du gläntar på dörren, så står hunden där och viftar på svansen och visar sin kärlek med hela sitt kroppsspråk.
Men frågan är om inte hundmänniskan egentligen är människans bästa vän.

En promenad i närområdet utan hund är en ganska tyst tillställning, men med en hund öppnas det upp en ny värld.

Plötsligt stannar man, låter hundarna nosa på varandra och utbyter några ord. Genom hunden träffar man nya vänner och det sociala nätverket blir större.

Nästan en miljon

I Sverige finns det närmare 920 000 hundar registrerade, vilket innebär att nästan var tionde person i Sverige äger en hund.

– Absolut har var 10:e person kontakt med en hund, men det finns ägare som har fler än en hund, säger Hans Rosengren, pressansvarig på Svenska Kennelklubb.

670 000 hundägare

Totalt är det strax över 670 000 hundägare i Sverige.

– Oerhört positivt men det skulle kunna vara än fler, säger Hans.

I Dalarna finns det 34 640 hundar och Jämthund är den populäraste hunden.

Det finns 1 400 Jämthundar och de flesta är registrerade i länets norra regioner. Jämthunden är populäraste hunden i Gagnef, Leksand, Malung, Mora, Orsa, Vansbro och Älvdalen.

– Inte alls överraskande. En svensk nationalras som används för ett ändamål och passar bra in i Dalarna, konstaterar Hans Rosengren.

Schäfer populärast

I landet finns det totalt 22 928 Jämthundar och under 1900-talets första år var Jämthunden ifrågasatt. Först 1946 blev den erkänd som en egen ras.

Populäraste hunden i Sverige är annars Schäfer. Vid 2018 års utgång fanns det 30 182 schäfrar registrerade på Jordbruksverket.

I Dalarna finns det 1 089 schäfrar och är den näst populäraste hunden. En hund som anses vara lättränad, intelligent och lydig. Schäfern kom till Sverige i början av 1900-talet.

– Schäfern är en arbetande hund och vill ha aktivitet. Den skall tränas tre- fyra gånger i veckan. Gör den ingenting blir den rastlös och tycker att livet är tråkigt. En schäfer kräver mycket av ägarna, säger Hans.

Det finns 974 Golden Retriever och lika många Labrador Retriever och delad tredjeplats i Dalarna.

– Båda förstärker sitt grepp i Sverige. Framförallt blir Labrador retriever populärare och populärare. En samarbetsvillig och fin hund, som även syns mycket i media, poängterar Hans.

På Topp Fem för Dalarna hittar vi även 825 Jack Russel Terrier.

– En bra storlek på hund, men en tuff hund i liten förpackning. Det är en terrier och den kräver en hel del. En hund som inte ger sig i första taget, säger Hans.

Minskning av Rottweiler

Däremot sker det en klar minskning av Rottweiler och kamp­hundar.

– Tack och lov är de på väg nedåt. Istället har småväxta raser blivit mer och mer populära. Förmodligen för att de är enklare att anpassa i vårt vardagsliv. Oftast unga tjejer som vill ha en mindre hund. Det kan vi tacka Paris Hilton för.

Oavsett storleken på hunden så betyder den mycket.

– Empati, kärlek, friskvård och kontakt med andra människor. Hunden kan göra underverk på många sätt, säger Hans.

Vad kostar det då att ha en hund?

– Att köpa en hund ligger uppemot 15 000 kr. Maten skiftar ju från hund till hund, men man skall komma ihåg att idag går det att köpa bra foder i dagligvaruhandel, säger Hans

– Sedan behöver man inte köpa dyra leksaker, koppel eller en hundsäng. Det går alldeles utmärkt med en trasmatta som säng. Det är inte hunden som värderar utan ägaren gör det.

Där emot påpekar Hans Rosengren vikten av en försäkring.

– En försäkring skall man alltid ha. Skulle något hända kan det bli stora kostnader. Skulle vara hemskt att inte kunna lösa ut hunden, poängterar Hans.

I Jordbruksverkets centrala hundregister finns alla hundar i Sverige registrerade och där finns det även statistik på vilket hundnamn som är vanligast.

Sedan 2006 har Molly varit det mest populära namnet. Ifjol fanns det 7876 hundar med namnet Molly. Av alla nyregistrerade hundar under 2018 var Bella det populäraste namnet och 5979 hundar bär det namnet och ligger tvåa på listan.

Det tål att upprepas – hunden är människans bästa vän.