Dalabygden – för balans i livet

Textstorlek:

Ett årsskifte är en tid att göra bokslut över ett år som har gått. En tid att reflektera, att se hur det egna livet gestaltade sig under 2018. Kanske blev det ett år när livet vände. Åt det bättre eller sämre hållet. Kanske kan du se tillbaka på ett år av lycka, kärlek, harmoni, frustration, förluster, framgångar eller besvikelser. Kanske är du laddad inför ett nytt år, med nya friska tag, eller ser med bävan fram emot vad som väntar.

Hur mycket påverkas du i ditt liv av den bild som skildras i media? En bild som oftast problematiserar och berättar om avvikelser från det normala, ur ett negativt perspektiv. En bild som ger en tung känsla inombords. En bild som många gånger förmörkar och skandaliserar. I svarta rubriker som ska locka till läsning.

Kanske blir mediabilden extra kolsvart när det är dags för medierna att göra tillbakablickar över det gångna året. Årskrönikor. Över all världens eländen som hänt. En timmes tv av hopplöshet, där känslan av oro och olust i magen sprider sig. Eller lyckas du ”parkera” känslorna och låtsas att det inte rör dig?

Sedan flera år tillbaka har begreppet ”konstruktiva nyheter” blivit något som borde märkas utåt alltmer. Att sätta in skeenden i ett större sammanhang, att se möjligheter i svårigheter, att inspirera till nya initiativ och att faktiskt inse att det finns så mycket underverk som sker i det tysta som borde skildras med stora hoppfulla rubriker. Rubriker som lyfter ljusa perspektiv. Rubriker som lockar till läsning och leder till inspiration att gå framåt. Att se det stora i det lilla. Och att se det lilla i det stora.

Vi ska förstås aldrig backa för det obehagliga. Från att skildra det svåra och tunga. Det är inte det jag skriver om. Det handlar om balans i livet. Balans i medierapporteringen. Att berätta om det som faktiskt sker, oavsett om det är mörkt eller ljust. Att inte undervärdera det hoppfulla på bekostnad av det hopplösa.

Dalabygden är hela Dalarnas nyhetstidning. Vi skildrar en landsbygd utifrån både utmaningar och möjligheter. Vi lyssnar på er läsare. Det ni tipsar oss om kan bidra till att göra skillnad. Och att ni tipsar om det som ni upplever är åt fanders, korrupt, galet, hoppfullt, eller fantastiskt – det är vi så tacksamma för. Det är ni alla som är grunden till all journalistik som vi gör, till er. Tillsammans bidrar vi alla till att göra skillnad för vår dalabygd.

Det här är min första krönika som alldeles nybliven redaktionschef för Dalabygden. Jag har jobbat med media i 27 år, mestadels i Dalarna. Jag har varit verksam inom Sveriges Television som redaktör, programledare och reporter, men också som programledare och reporter på Sveriges Radio.

Att få möjlighet att tillsammans med fantastiska medarbetare jobba med Dalabygden känns så spännande. För det här är en tidning på frammarsch. Det ser vi både när det gäller alltmer relevant och engagerande journalistik och när det gäller tidningens moderna utseende. Dalabygden är hela Dalarnas tidning. Välkommen att följa med på resan.

Niklas Lindh