Vi kan andas bort oro och ångest

Textstorlek:

Hundars andedräkt är sällan att leka med. Inte heller är andedräkten särskilt trevlig hos den som har druckit för många koppar kaffe. Eller för den delen hos någon som har knaprat vitlök. Upptäckten att man har ett tomt tuggummipaket i handväskan, när man inser det egna behovet av att dölja en mindre trevlig andedräkt, är inte rolig. Lite panikartad faktiskt.

Andedräkt i sig är – när jag tänker på det – sällan förknippat med något angenämt. Söker du på ordet på exempelvis Google är det tips om hur du blir av med dålig andedräkt som dyker upp bland träffarna. Det tycks som om andedräkten ofta blir framträdande när den är av mindre trevlig karaktär, annars är den relativ osynlig.

Andedräkt.

Säg ordet långsamt och högt för dig själv. Ande. Dräkt. Vad ryms i de orden egentligen? Vad kläs i denna dräkt av utandad luft? Finns inom vår kropp av kött och blod något som inte går att ta på men som vi kan förnimma genom vår andning?

Om man med hjälp av etymologi (läran om ords historiska ursprung) försöker sig på en tolkning av ordet så säger ordboken att ordet kommer från ”dragandet av andan”. Just ordet andan beskrivs som själ och okroppsligt väsen.

Jag älskar att andas mina barns andedräkt. När de har somnat om kvällarna brukar jag lägga mig nära, så nära, och andas deras andedräkt. För mig är den magisk. Den är liv. Den är kärlek utan gräns. Deras andedräkt omfamnar mig och fyller mig med, det jag skulle kalla för, livets mening.

I runda slängar andas vi människor in cirka 400 liter syre per dygn. Avfallsprodukten av vårt syreintag blir till koldioxid. För vissa ter sig vår andning och andedräkt som enbart något fysiologiskt. Vi behöver andas in syre för att våra celler ska fungera. Utan vår förmåga att andas skulle vi helt enkelt dö. Punkt slut. Kanske är det enbart så, kanske inte. Eller förresten, enbart och enbart. När jag friskar upp minnet om vår andning framstår den som ett mirakel i sig. Allt verkar så uträknat, så perfekt. Syreupptagning, töjbar lugnvävnad, lungblåsor, kapillärnät, näsmusslor och flimmerhår; allt har en funktion att fylla.

I ett TedTalk (föreläsning på internet) pratar författaren, yogaläraren och föreläsaren Max Strom om hur viktigt det är att vi andas rätt. Forskning visar att vi med hjälp av regelbundna andningsövningar kan andas bort oro, ångest, panikattacker och sömnproblem. Det blir tydligt att vår andning inte enbart tycks spela en livsviktig roll i vår överlevnad sett ur ett fysiologiskt perspektiv. Den tycks vara också vara central när det kommer till vårt psykiska mående.

När jag ligger i sängen intill mina barn, lyssnar till deras andetag, ser hur deras bröstkorgar sänker sig och höjer sig och andas in deras andedräkt svindlar tanken på hur stort livet är. På en och samma gång vet vi så mycket och så lite. Vi kan kartlägga, forska och undersöka det mesta i människokroppen och på jorden men gåtan – om vem vi innerst inne är och varför vi är här – kvarstår. Kanske är det vår andedräkt och våra andetag som har svaret på den frågan. Kanske.

Sara D. Källström