Ny ordförande i Borlänge Energi

Lena Lagestam är ny ordförande för Borlänge Energi. Foto: PeO Karlström
Textstorlek:

Skall Lena Lagestam bli politiker?Plats 16 på Centerpartiets lista i Borlänge och funderingarna och spekulationerna satte igång.

Lena hade bestämt sig och hon ville göra skillnad. Hon gasade som vanligt på i 110 – skall det satsas så skall det göras rejält.

Lena bloggade varje dag och hade 8000 besökare, hon körde runt med sin bil med texten “Kryssa Lena”, genomförde massor av personliga träffar och det gav resultat. Kanske lite amerikanskt, men som sagt det gav resultat.

Hon fick 198 kryss och stod plötsligt etta på Centerns lista. På idrottsspråk hade rubriken varit från idrottens bakgård till finrummet på rekordtid.

– Målet var 200 röster, men nu räckte ju 198 gott, ler hon. Från början fanns jag högre upp på Centerns lista, men jag ville veta vad Borlängeborna ville och valde därför en plats längre ned, förklarar Lena.

– Nu vet jag att många borlängebor röstade på mig. Inte för att jag var en slipad politiker utan för jag är jag. Det känns oerhört stimulerande.

Och från april 2019 blir Lena ordförande i Borlänge energi.

– Det är ett oerhört välskött företag, med trevlig och väldigt kompetent personal, säger hon.

Borlänge Energi är ingen ny bekantskap för Lena.

– Snarare tvärtom. Jag har jobbat på Borlänge Energi i omgångar. Första gången var 1986 när kommunen skulle införa källsortering. Jag kommer ihåg att dåvarande chefen Anders Lindberg kallade mej för Coca Cola bruden.

Coca Cola bruden?

– Den dag Lena källsorterar så källsorterar hela Borlänge var hans inställning. Han tyckte säkert att jag var lite “amerikanskt oansvarig”, skrattar hon.

Det var början på en lång relation med Borlänge Energi. Där Lena varit konsult inom i första hand kommunikations– och marknadsföringsfrågor.

Något Lena även varit på Borås Energi, Eskilstuna Energi, Hedemora Energi och Strängnäs Energi.

Ca 20 procent skall Lena jobba som ordförande. Under Borlänge Energis paraply ligger VA, fjärrvärme, stadsnätet, stadsmiljö i form av gata o park, avfall samt el och elnät.

– Det är ett stort ansvar att sitta ordförande. Som borlängebo är jag väldigt stolt över Borlänge Energi. Det är ett fint skött bolag och jag hoppas att tillsammans med VD Lars Larsson kunna utveckla företaget ytterligare, säger Lena.

– Sedan skall det bli roligt att jobba tillsammans med Mari Jonsson (S) som är vice ordförande. Jag har respekt för hennes politiska kunskaper. En trevlig person och en kraftfull och duktig kvinna.

På frågan om det är tjejerna som tagit makten svarar Lena snabbt.

– Det har ingen betydelse. Vi skall helt enkelt se strategiskt, ha bra visioner och skapa förutsättningar för VD att kunna göra sitt jobb. Det är vår uppgift i styrelsen. Detaljerna och genomförandet får VD stå för.

– Det är onekligen en härlig utmaning att få axla rollen som ordförande. Jag har haft en hel del styrelseuppdrag de senaste åren, just nu sitter jag i styrelsen för IT Bolaget Nethouse och den internationella välgörenhetsorganisationen Shelterbox.

Utmaningar är väl en stor del av ditt yrkesliv?

– Jag har och har haft ett fantastiskt yrkesliv. Haft förmånen att jobba med det som jag älskar. Idag jobbar jag bland annat på 2047 Science Center.

Alltså Framtidsmuseet i Borlänge?

– Precis, men vi har bytt namn för att markera att vi inte är ett museum utan det så mycket mer. Vi har visserligen 51 000 besök, men vi fortbildar även över 2 000 lärare varje år och spets utbildar över 20 000 barn i programmering, matematik, teknik och naturvetenskap. Vår uppgift är att intressera barn och unga för naturvetenskap och teknik. I Borlänge är det 33 % som söker natur medan det i övriga landet är 20 %. Tack varje våra fantastiska pedagoger men också tack vare ett fantastiskt fint samarbete med Soltorgsskolan.

Och vad är din roll?

– Jag jobbar med omvärldskontakter. Utvecklar varumärket och föreläser om vår verksamhet i hela landet. Man riktigt ser och hör på rösten hur hon brinner för detta.

Lika mycket brinner Lena för Rotary, Shelterbox, sin hembygd i Koppslahyttan och inte minst Ulfshyttans IF Fotboll.

– Ulfshyttans IF är den trevligaste klubben i hela världen, jag är hedrad över uppdraget att få vara speaker på våra hemmamatcher. Fotboll är den bästa sport jag vet, säger Lena med ett stort leende, för att nästa andetag lägga till.

– Förresten i konkurrens med skidåkning.

Det var nog så viktigt. Inte för inte som en backe i Romme heter Lenas Svarta.

För övrigt det enda som verka vara svart i Lenas liv. Annars är det mesta vitt och glatt, inget verkar vara omöjligt och det riktigt lyser energi om henne.

För alla som sitter Borlänges fullmäktige blir det nya tider. Lenas blogg kommer att vara hett stoff efter varje fullmäktigesammanträde.

– Där får man läsa hur politiken är ur mitt perspektiv, avslutar Lena innan hon tar på kappan, rätta till sitt blonda hår och går iväg till nästa träff och hon hejar eller nickar igenkännande på alla hon möter.

Borlänge Energi har fått en ordförande med massor av energi och framförallt en tjej med ett stort nätverk. En tjej som vill göra skillnad och en friskt fläkt i politiken.