Har alternativ till silver

Textstorlek:

Silverbehandlade tränings-kläder marknadsförs som luktfria, men mycket av det giftiga silvret läcker ut i våra vattendrag redan de första tvättarna. Men kunskapen är inte ny och det finns företag som redan fasat ut sådana kläder och väljer att sälja miljövänligare alternativ.

Branschorganisationen Svenskt Vatten har nyligen gått ut och varnat för silverbehandlade sportkläder. Silver används för sina antibakteriella egenskaper och kläderna marknadsförs som luktfria bland annat.

Silvret är en biocid, det vill säga ett gift, som läcker ut i våra vattendrag.

Dessutom visar undersökningar att silvret försvinner från kläderna de ska göra luktfria, ibland upp till 90 procent redan de tio första tvättarna.

Miljöexpert på Svenskt Vatten vill nu se betydligt fler och tuffare insatser när det gäller silver för att nå miljömålen och säger att det viktigaste är att handeln redan i dag börjar fasa ut de träningskläder som är silverbehandlade.

Vi på Dalabygden ville veta hur det ser ut i handeln och valde slumpmässigt ut två affärer som säljer träningskläder.

Det visade sig att silver i kläderna inte är det stora samtalsämnet i någon av affärerna, men att det finns en viss medvetenhet om silvrets negativa miljöpåverkan.

Båda affärerna hade dessutom valt att ta in kläder i naturligt antibakteriella material som exempelvis ull.

Anna Saxvall, tillförordnad butikschef på Stadium i Borlänge, har inte hört om några kunder som haft särskilda önskningar om att köpa kläder som är silverbehandlade och antibakteriella, men inte heller några som vill försäkra sig om att kläderna inte innehåller silver.

– Det är mer plast som folk har blivit medvetna om. Vi har exempelvis slutat att ge bort plastpåsar och frågar alltid om de vill köpa en, vilket lett till jättestor skillnad.

Hon tycker det är bra att silverbehandlingen kommit upp till diskussion och berättar att det sedan många år tillbaka finns en medvetenhet i företaget om problemet. De välkomnar skärpta lagkrav kring användandet av biocider och silverämnen.

– Vi har inget silver i våra egna produkter sedan flera år tillbaka och ställer även höga krav på leverantörerna av andra märken, berättar Anna Saxvall.

Vi hittar träningsbehåar i affären där det utlovas att de är naturligt antibakteriella.

Anna Saxvall läser på tillhörande etikett och ser att det står att plagget innehåller ull, ett material som har just de egenskaperna.

På Cykelcentrum i centrala Borlänge säljer de också en del träningskläder.

Per-Åke Pettersson, som äger och driver butiken, säger att det inte här heller har varit några kunder som pratat om det här med silver i kläderna.

– Det var fler plagg som hade det tidigare och det var mest underställ och strumpor. De vi har i dag är i materialen ull och syntet.

För tillfället är Jonas Håkansson, försäljare av energiprodukter, på besök i affären. Han säljer också strumpor och underkläder i ull.

– Det folk vill är att silvret ska ta bort lukten i kläderna, men merinoull luktar inte. Ullen är naturligt bakteriedödande, berättar han.

Han håller med om att silver i kläderna försvunnit mer och mer de senaste åren.

– Folk tycker det är skönt med ullunderkläder som absorberar vätska. Konsumenter blir också mer och mer miljömedvetna och vi måste kunna redovisa vad det är i våra produkter, säger han.