Sälenkock vann brons i SM med ”dalasoja”

Textstorlek:

Sälenkocken Fredrik Hedlund vann brons i SM i Mathantverk för sin Dala-”soja” gjort på ärtor från Dalarna, ett år tidigare tog han guld i samma SM för samma soja som var 2017 års bästa innovation i mathantverk.

Många känner Fredrik Hedlund som köksmästare på Lammet & Grisen i Sälen. Han förklarar hur dalasojan kom till.

– Jag ville göra en lokal sashimi på Älvdalslax- och rom som vi har en mil bort över skogen. Jag ville ha en svensk soja till rätten men de var inte tillräckligt bra så jag gjorde en egen soja på Rättviksärtan, en gulärta. På Sorunda tyckte den blev så bra att jag måste göra en produkt av den, minns Fredrik Hedlund.

Den första Liura ärtsojan var färdig i maj 2016.

2017 blev det guld i SM mathantverk för åtets mest innovativa produkt.

”Ett innovativt nordiskt alternativ till en traditionell japansk smaksättare. Rik på smak och doft!”, löd motiveringen och i år blev det brons som årets sås.

Nu har han startat ett ännu så länge litet företag.

– Det är ännu ett hantverksmässigt, 2000 liter per år kan vi göra. Tanken är att skala upp detta, säger Fredrik Hedlund som hoppas att hans Dalasoja kommer att finnas kvar hos Lammet & Grisens Sälenbutik trots att han går över till Jonas i Sälens olika Sälenrestauranger när vintersäsongen kommer.

– Konsumenter kan ännu så länge bara hitta min soja på Kulinariet i Stora Skedvi och hos ICA i Sälens by.

Liura ärtsoja, är en ljus soja av Rättviksodlade odlade ärter. Det är en lång process att först pressa ur ärtsaften i en fruktpress och sedan tar processen minst ett halvår innan dalasojan kan tappas på flaska.

– Rättviksärtan finns det än inte tillräckligt stor tillgång på så jag använder en gulärta som heter Vreta. Min soja vill jag ska odlas i Rättvik och ha en tydlig koppling till Dalarna.

Fredrik Hedlund har en ide om att gå vidare med produktutveckling av en rad svenska smaksättare som ska förhöja smaken på svenska råvaror med lokala råvar som ska ge Dalaalternativ till soja, fisksås och miso.

Dalapolitikens matmamma nummer ett Camilla Andersson Sparring (C) ger sojan tummen upp:

– Den är helt otroligt god. Fredrik lagade till en rätt som jag fick äta med den och jag har längtat sedan dess att äta den igen, nu har jag äntligen fått tag på den, kommenterar hon bronset.

I årets SM i Mathantvertk tävlade också Dalaföretagen Ingmis Human Touch, Renbiten och Skedvi Bröd som dock inte lyckades nå medalj i någon av de 49 tävlingsklasserna där 450 olika produkter bedömdes av 19 olika jurygrupper. Tävlingen genomfördes i Malmö Slagthus och Skåne var lyckosammast.

– Men det är roligt att se medaljerna fördelas över Sverige och att de både går till erfarna och till nya mathantverkare, säger tävlingsledaren Aleksandra Ahlgren, som poängterar att SM i Mathantverk också är en unik möjlighet för alla mathantverkare som tävlar att få sina produkter bedömda av kunniga jurygrupper.