Morfars dröm blev verklighet

Textstorlek:

2013 stod Bra Hus i Furudal i ett vägskäl.

Ligga kvar på en produktion av 40 hus per år eller öka produktionen var frågan.

– Vi valde att satsa. Förutom att öka produktionen vid husfabriken i Furudal öppnade vi ett Bra Hus-center i Borlänge med avdelning för Teknik & design samt kök. Delar av vår säljkår finns även i Borlänge, säger Bra Hus VD Kristina Hedlund.

Satsningen blev lyckad. 2017 producerades 100 hus och i år lutar det åt över 120 hus.

Hand i hand med detta har personalen mer än fördubblats.

– Idag är vi 60 anställda och vi har haft personalökningar i alla delar i organisationen, säger Kristina.

Och målet är att växa ytterligare?

– Utmaningen ligger i att hitta rätt nivå. Det är lätt att ryckas med och tro att ökning alltid är bra. Personal skall hinna med utan att känna stress, rutiner hinnas med och det får inte bli grus i maskineriet. Både produktionen och organisationen måste må bra och inte minst personalen, poängterar Kristina.

– Då hittar vi en nivå där vi kan tjäna pengar. Vår strategi tummar vi inte på – inte vara störst men bäst. Det skall vara kvalitet rakt igenom.

1903 kom bondsonen Reinhold Hedlund från Skog i Hälsingland till Furudal för att starta egen rörelse. Han såg de milsvida skogarna som väntade på exploatering och Hedlunds i Furudal tog sin början.

Kristina är fjärde generationens ledare inom familjen Hedlund. Hennes morfars far Reinhold och sedan morfar Erik, mamma Birgitta och nu Kristina. Även Kristinas bror Erik finns med och driver sågverkssidan.

Men för Kristina har det inte varit en självklarhet att ta över familjeföretaget.

– Absolut inte. Jag var så himla säker på att bli advokat. Efter en lång utbildning hade jag nått målet och hade turen att få ett jobb direkt på Hamilton i Falun som idag heter Appelli. I första hand jobbade jag med humanjuridik, säger Kristina.

2012 ville Kristina veta mer om familjeföretaget.

– Under hela min uppväxt har snacket kring köksbordet handlat mycket om företaget. Jag ville lära mig mer om vad som händer och fick sitta med i styrelsen, säger Kristina.

Nästan samtidigt som Bra Hus hamnade i ett vägskäl upplevde Kristina detsamma men på det personliga planet.

– Jag blev helt enkelt utbränd 2014 och 2016 kom frågan från mor. Är det inte dags att komma till Bra Hus?

På den vägen är det. Ett beslut som Kristina inte ångrar idag och från augusti 2017 är hon VD på Bra Hus.

– Det är utmanande och spännande, men framförallt måste det finnas ett brinnande engagemang. Att jobba i ett familjeföretag är inte som ett vanligt jobb. Det finns med hela tiden och det är så roligt.

Och morfar Eriks stora dröm, att Birgittas barn skulle engagera sig i familjeföretaget, har gått i uppfyllelse.

Däremot skulle inte morfar Erik känna igen sig i dagens ledarstil i familjeföretaget.

– På morfars tid bugade personalen för morfar och var tacksamma för att de hade ett jobb. Lite generaliserat naturligtvis men mentaliteten på arbetsplatsen har förändrats och det krävs en modernare ledarstil nu. Idag är det större rörlighet på arbetsmarknaden och man måste vara rädd om den kompetens som personalen har. Alla är eftertraktade på arbetsmarknaden.

Bra Hus är idag ett välmående företag och en av de största leverantörerna av villor i Dalarna och Gästrikland, men finns även i andra delar av Sverige.

– Visst är det roligt, men det är viktigt att komma ihåg – inte störst men bäst – det skall vara kvalitet rakt igenom, avslutar Kristina med bestämdhet.