Längdåkning året runt hos Orsa Grönklitt

Orsa Grönklitt bygger en rullskidbana för att skapa längdåkningsmiljö året runt
Textstorlek:

Orsa Grönklitt har börjat bygga en multiskidbana. Redan nästa höst kommer en cirka fem kilometer lång bana att vara färdigbyggd.

Traditionellt har rullskidbanor byggts för att locka riktigt vana rullskidåkare. Nu skapar Orsa Skidklubb och Orsa Grönklitt en bana med inriktning på motionären.

– En multiskidbana öppnar upp möjligheter på flera plan. Banan kommer att fungera som en traditionell rullskidbana under vår, sommar och höst, en bana som blir lätt att åka på, utan svårare kuperade partier, säger Hans Stjernqvist, projektledare och ordförande i Orsa Skidklubb.

Fiber grävs ned längs hela sträckningen. Det gör att man i nästa steg kan koppla på spetsfunktioner, som stöd för dem med olika funktionsnedsättning eller som ett verktyg för att kunna ge fördjupad feedback om åkarens skidteknik.

– Det här kommer att vässa vår skidprodukt ytterligare. Vi kommer att kunna erbjuda en året-runt-produkt för alla, barn, ungdomar, familjer, motionärer och alla med fokus på Vasaloppsveckan, säger Marcus Laggar, längdansvarig hos Grönklitt.

Grönklittsgruppen är ett snabbast växande turismföretag med skidanläggningar också i Tänndalen, temaparkerna Orsa Rovdjurspark och Sunne Sommarland och camping med kedjan Svenska Campingpärlor med Dalaanläggningarna Mora Camping, Orsa Camping, Rättviks Camping och Siljansbadets Camping i Rättvik.