Hinder och golf gör Dalsjö attraktivt

Textstorlek:

Byvägen slingrar sig genom en gammal jordbruksbygd. De röda stugorna med de perfekt staplade vedhögarna, en pool påminner om nutid. Två nya villor på var sida vägen, innan centrat i byn, med uppväxande häckar och leksakerna på gården förtäljer om barnfamiljer. På vägen är det skrivit i vitt med stora siffror – 40.

En äldre lada genomgår en förvandling, taket är för tillfället en presenning. Bygdens stolthet och samlingspunkt Bystugan ståtar fram mitt i byn.

En bonde säljer ved, säckarna står prydligt staplade på varandra och lite längre fram har ett flertal hästar sitt stall samt rast- och betningsplatser.

För något år sedan fanns det till och med en staty av Marilyn Monroe på en gård.

Landskapet öppnar upp sig och på gammal jordbruksmark står det ena hindret efter det andra. Dalsjö Hinderbana, som drivs av Tough Race Sweden, har sedan 2014 utvecklats för varje år och är idag en anläggning som nämns med respekt och beundran över hela Sverige.

Golfbanan i Dalsjö börjar synas i fronten, men först fastnar blicken på ett stort trumset på John Haglunds gård. Ett trumset som ger indikationer om Bortalagets framfart i en Folkets Park någonstans i vårt avlånga land.

På betesmarkerna går fåren omkring och gör landskapet levande och idylliskt.

Byn Dalsjö har ungefär 6o invånare, men under perioden april till oktober har byn inte mindre 45 000 besök. Vissa av dessa dagligen och andra lite då och då. Men en sak har de gemensamt – de gillar att röra på sig med eller utan boll.

Flertalet av besökarna kommer från närregionen, men även gäster från hela Sverige och Norden hittar hit dagligen under sommarhalvåret. Husvagnar och husbilar rullar ständigt in i Dalsjö och antingen för att prova hinderbanan eller avnjuta en runda golf.

I början av 1990-talet började förvandlingen av en jordbruksbygd till en aktivitetsbygd. En kvintett med Lasse Eriksson i spetsen ville öppna en golfbana. Många plaster i Borlänge med omnejd var aktuella, men till slut föll man för Dalsjö.

1992 stod banan klar och ingen hade kanske trott på en sådan utveckling som det blivit. Idag har klubben närmare 1300 medlemmar, det finns en golfshop och inte minst en restaurang för alla besökare, men lika viktig för bybor och deras vänner och gäster.

Totalt spelas det över 30 000 rundor golf och omsätter man det i friskvårdstimmar rör det sig om cirka 135 000 timmar. Vilken annan anläggning i Borlänge Kommun med öppet cirka sju månader per år kan visa upp dessa siffror?

Redan vid starten fanns en ung bondson, Tony Mullborn, med som banarbetare. Idag är Tony VD på Dalsjö och är en stark bidragande orsak till Dalsjö Golfklubbs utveckling. Dalarnas största klubb och med både en fin ungdomsverksamhet och en bred och stor kategori av äldre golfare. En medelgolfare i Sverige är nämligen strax över 49 år.

– En golfklubb är till för alla oavsett ålder och kunskap, och vi har verkligen lyckats med detta. Vad vi önskar i framtiden är att fler tjejer börjar spela golf. Idag är det 30 procent vilket visserligen är en spegling av idrotten totalt i Sverige, men vi vill mer, säger Tony.

2013 satt Henrik Josefsson och Anton Trotzig i en bil hem till Dalarna. De pendlade gemensamt till arbete i försvarsmakten i Gävle och Henrik hade sprungit ett hinderlopp i Stockholm.

– Loppet som jag sprungit hade en snygg arenaproduktion och det såg snyggt ut, men jag ville göra det på ett annat sätt. Lite mer nära naturen och mer folkligt., säger Henrik.

– Och Anton hade liknande tankar. Visserligen ett terränglopp i Vika, Vi snackade ihop oss och nu har vi Tough Race Sweden på Dalsjö.

Henrik presenterade idéerna för sin svärfar Mats Ersson.

– Han sa ja. Hästarna flyttades på andra marker och hinderbanan kunde bli verklighet.

Redan i augusti 2014 genomfördes den första tävlingen med hela 400 deltagare.

Byborna tog emot idén med öppna famnen. Byföreningen, med Stanley Åkerlind i spetsen, snickrade och byggde en hinderbana för barn vid Bystugan. En bana som blivit oerhört populär och är i ständig utveckling.

Detsamma gäller stora hinderbanan. Idag finns det 31 hinder av olika svårighetsgrad. Här skall man klättra över eller under, gå balansgång, springa i en bäck med hinder eller häva sig fram i ringar.

Mästarnas Mästare är ett bra exempel på en hinderbana. På Dalsjö kan du uppleva allt och lite till. Banan presenterar ständigt nyheter och svårigheter eller som de flesta säger – utmaningar.

– Vi har fått pengar från jordbruksverket för landsbygdsutveckling. Dessutom har vi haft ett fantastiskt stöd från Borlänge Kommun, säger Henrik.

Årets höjdpunkt är Tough Race Sweden. I år var det över 2000 deltagare och alla åldrar deltog.

– Till detta kommer diverse aktiviteter varje vecka. Privatpersoner, skolor, idrottsföreningar mm är våra gäster, säger Henrik och man riktigt ser hur stolt han är över att hans Antons idé i en bil hem från Gävle blev verklighet.

– Och vi hjälps åt att nyttja våra arenor och det kan bli än mer samarbete, påpekar Tony och Henrik nickar instämmande.

Cirka 15 000 besök har Tough Race per år och tillsammans med golfklubben blir det 45 000 besök.

Hade inte golfen och hinderbanan blivit verklighet hade det säkert varit obrukad åkermark i Dalsjö.

– Och skulle någon brukat marken hade det varit på halvtid här i Dalsjö, påpekar Tony.

Idag är det närmare 20 personer som har sysselsättning under sommarmånaderna och en handfull under hela året. Tack vare några entusiaster som trott på en idé och ständig utveckling. Samtidigt har tusentals personer hittat en fritidsaktivitet. En fritidsaktivitet som verkligen handlar om friskvård.

Om någon månad har snön lagt sitt täcke över Dalsjö. Ländeltåget av bilister till Dalsjö upphör. Byborna slipper påminna golfare och andra om att hastigheten skall vara 40 genom samhället.

Varför ha så bråttom när man ändå skall spela golf i över fyra timmar?

Snart går Dalsjö i idé, men till våren när snön är borta, gräset börjar grott och hindren fixas till så kommer åter entusiasterna – ivrigare än någonsin.

Kanske 50 000 besök 2019?

Dalsjö – en liten by med hög attraktionskraft och stor framtidstro.