Hemmaplan kan vara en fördel

Falu BS tränare Jocke Forslund tror att hemmaplan och utomhus på Lugnet kan bli en fördel i kampen om nytt kontrakt. Foto: PeO Karlström
Textstorlek:

Idag är det premiär för Falu BS 48:e säsong i högsta serien i bandy.Det är åtta år sedan Falu BS senast var i elitserien och resan tillbaka har inte varit problemfri. En konkurs och till och med spel i div två har det blivit.

Annat var det i början av 70-talet. Då var Falu BS år efter år med om slogs om SM-guld.

Spelare som Bernt “Bempa” Eriksson, Brodern Jan “Nanen” Eriksson, Egon Adeström, Göran Björkman, Jan-Olof “Lollo” Berglund, Sören “Mysarn” Norberg, Stefan “Nypon” Nykvist, Håkan “Pölsa” Wiklund m fl nämndes med respekt i bandysverige.

Falu BS fick hela Falun att folkvandra till Kopparvallen (Koppis) för att njuta av spelet med det lackröda nystandet. Kungen på isen var svensk bandys store man Bernt “Bempa” Eriksson. I folkmun hette han “Mäster” och när han gjorde sina karakteristiska ryck från mittlinjen eller det vankades högerhörna så visste alla att det luktade mål. Totalt nätade han 328 gånger i BS-tröjan.

1971 och 1974 blev Falu BS svenska mästare efter seger över Sandviken respektive Katrineholm.

1999 var det åter dags för SM-final. Denna gång med spelare som Mattias Andersson, Jörgen Momqvist, Joakim Folkesson, Kenneth Spångberg, Tomas Jansson och ryssarna Valerij Grachev och Sergej Obuchov. Tyvärr blev det förlust i finalen med 2-3 mot Västerås inför hela 19 122 på Studenternas i Uppsala.

Men allt detta är historia och i bandy lever man inte på gamla meriter.

– Inte många spelare i dagens upplaga som spelat i elitserien. Det blir onekligen en utmaning. Vi är den trupp som har minst elitserie erfarenhet, säger lagets tränare Joakim “Jocke” Forslund.

Under försäsongen har segrarna lyst med sin frånvaro. Idel förluster, men i genrepet mot Sirius vände det. Seger med 8-5 efter stundtals riktigt bra spel.

– En viktig seger. Vi spelade bra – kul. Nu höll vi en hel match. Innan har vi haft riktigt bra perioder, men även riktigt dåliga, säger Jocke.

Precis som ifjol bygger Jocke spelet bakifrån.

– Gäller att hålla ihop laget. Det skall vara en enhet på plan. Försvara sig bra och inte för yvigt framåt.

Jocke är medveten om att säsongen blir en tuff resa.

– De bättre lagen är lite för bra. Bra rutin och framförallt ligger de budgetmässigt långt före oss och har därmed fler och bättre spelare. För oss gäller det att växa in i uppgiften, säger Jocke.

Träningsmässigt har Falu BS haft det bra förutsättningar.

– Vi har faktiskt kunnat vara på is hela försäsongen. Lugnets Ishall och Rättvik har betytt mycket. Vi har haft det bra förspänt.

Spelartruppen har utökats med fem nya spelare och av dessa har Jocke Bergman, Erik Stoor och Tobias Andersson erfarenhet av elitserien.

– Viktigt för oss. Sedan tror jag att hemmaplan kan var till vår fördel.

Varför??

– Att spela utomhus kan gynna oss. Spelet blir långsammare. Inomhus är allt perfekt, det går snabbt och det är svårare att täcka upp alla ytor.

– Däremot kan vi ha fördel av att lag med perfekta förhållanden kommer till Falun en kall vinterkväll och snålblåst. Mentalt tufft för vissa lag.

Falu BS är tillbaka i bandyns finrum. Premiär mot Bollnäs ikväll. Ett lag som Jocke kan utan och innan efter några år i Bollnäs.

– Har ungefär samma trupp idag som då. Skall bli spännande, avslutar Jocke.

Liksom i Bollnäs är bandytraditionen stark i Falun och Bempa Eriksson hade klart för sig varför han valde bandy.

– Kasta in en bandyboll och en puck till en katt, så får ni se vad den kloka katten väljer.

Ikväll får vi se om det lackröda nystandet går Falu BS väg.