Falupolitiker kan få Europapris

Falupolitikern Camilla Andersson Sparring (C) kan vinna ett Europeiskt innovationspris för Kockduellen.
Textstorlek:

Camilla Andersson Sparring (C), Falun kan vinna ett Europeiskt politiskt innovationspris för hennes ide med Kockduellen som sprider sig i Sverige.

Camilla Andersson Sparring (C) kryssades in i kommunfullmäktige i Falun i det senaste valet där hon i riksdagsvalet också fick 498 personvalsröster, fjärde flest bland länets centerpartister.

Jätteglad är Matupprorsledaren, kokboksförfattaren och kocken Sparring för nu har hon dessutom valts ut av en europeisk jury som finalist i ”Innovation in Politik Awards” där vinnaren koras 17 november i Wien i Österrike.

Det är Camilla Sparrings projekt Kockduellen som nominerats kategorierna ”Prosperty” och ”Jobs”, välstånd och jobb.

– Jättehäftigt. Jag satt i ett möte då det riungde ett stockholmsnummer. Jag ringde tillbaka och fick höra att jag var en av 80 som gått vidare i olika kategorier av 6000 nominerade i Europa, i ett politiskt pris jag aldrig hört talas om tidigare, berättar Camilla.

Sparring tog initiativ till Kockduellen efter att hotell- och restaurangprogrammet i Falun 2016 bara lockade fyra sökanden och året därpå med Kockduellen så fanns det 26 sökanden och Kockduellen spreds sedan 2018 till sju kommuner med 2500 deltagare.

Kommande år behövs 5000 nya kockar bara i Sverige så Sparrings idé kanske får spridning i Europa.

Kockduellen har tidigare fått Arlas guldstjärna och Svenskt Näringsliv har också lyft fram Faluns Kockduell med utmärkelsen ”årets förebild”.

Det är den svenska delen av Innovation in Politics Institute som nominerat Sparrings Kockduell till Innovation in Politics Awards. Syftet med projektet är att motverka politikerförakt och misstro till politiska partier genom att lyfta politiker som driver frågor som stärker människors inflytande och rättigheter.

Förutom kärnkriteriet innovation, behöver de nominerade projekten uppfylla tre kriterier: deltagande, förtroendeskapande och hållbarhet.