Centern lovar nära vård

Textstorlek:

Centern inleder valspurten i Dalarna med ett utspel om nära vård i mobila närsjukvårdsteam och familjecentraler i alla kommuner i samverkan mellan kommunerna och landstinget.

Utspelet gjordes på Lugnet i Falun med närvaro av nästan alla Dalakommunernas centerpartistkiska kommunalråd, gruppledare, riksdagsman Peter Helander, landstingskandidaten Sofia Jarl och Fredrick Federley, EU-parlamentet.

Tillsammans skrev de under ett kontrakt för ökad närhet till vård i hela Dalarna.

Gladast var nog Göran Engström (C) som ägnat 40-år åt politiken men som med ålderns rätt nu lämnar med flaggan i topp efter den stora framgången med starten av närsjukvårdsteamet i Västerbergslagen i maj i år.

– 100 färre har behövt åka till akuten i Falun under sommaren. Vi har med vårt mobila närsjukvårdsteamet fått närmare vård, löst vår notoriska läkarbrist i Västerbergslagen och fått ett team som arbetar med stor entusiasm och kommer direkt hem till patienten. Efter alla dessa år i politiken ser jag nu den största framgången, säger Göran Engström som ger oppositionsrådet i landstinget Lena Reyer äran för att ha hittat en modell som partiet vill ta strid för.

– Hon har goda kontakter runt om i Sverige och fick tips om en modell för samverkan i Västergötland, åkte dit och fann ett spännande försök som ligger i linje med centerns politik. Det blev en motion 2017 i landstinget och beslut om en extra satsning med fem miljoner till starten av det mobila närsjukgvårdsteamet i Ludvika/Smedjebacken. Det här kontraktet är riktigt bra för hela Dalarna, säger Göran Engström om sitt politiska arv till dalfolket där han nu lämnar landstingspolitiken där den dåliga ekonomin nu visar plusresultat.

Kontraktet innebär att alla centerkommunerna och landstingsföreträdare lovar att arbeta tillsammans för att starta gemensamma mobila sjukvårdsteam och utveckla familjecentraler mellan kommunerna och landstinget/region Dalarna.

I ett mobilt närsjukvårdsteam så samarbetar kommunens hemsjukvård, vårdcentral och skjukhusvård och i en familjecentral samverkar man för att stärka familjerna i ett tidigt skede med att bland annat förebygga psykisk ohälsa som är ett växande undomsproblem.

EU-parlamentarikren från Björbo Fredrick Federley liknade satsningen med den norska modellen där alla känner namnet på sin doktor och ett sätt att få läkare och sjukskötersor att stanna kvar och komma bort från stafett läkarsystemet som präglar den svenska vården.

Sofia Jarl konstaterar att det saknas familjecentraler i hälftren av Dalarnas kommuner och hon vill stärka barn och ungdomspsykiatrin:

– Vi styr i nio Dalakommuner och hoppas att ta över landstinget, sa Jarl.

Efter Västerbergslagen så har centern varit med om att starta en familjecentral i Leksand där landstingen och kommunen samverkar.

– Folk hamnar ibland mellan stolarna, det här ser jag som ett sätt att skjuta ihop dem, sa Leksands kommunalråd Ulrika Liljeberg och kommunalrådet i Mora Anna Hed räknar med attt verksamheten i Mora startar under hösten.

Kjell Tenn, gruppledare i Älvdalens 18 mil långa kommun tyckte att politiken var bra för Älvdalen Han hoppades att närsjukvårdsteamet skulle kunna dra nytta av kommunens satsning på bredband där de börjat bygga det på platser där det var som svårast ute på landsbygden.

– För Älvdalen är det här viktigt,

Men Karin Örjes, gruppledare för Centern i Borlänge kommun är inte lika optimistiska efter att fått sin motion nedröstad. Hon konstaterade att det måste till en ny typ av ledarskap i S-styrda Borlänge.