Svagt stöd för partistart

Gösta Sarholm och Lennart Hedberg vill fokusera på äldre- och sjukvårdsfrågor. De vill inte ställa upp på bild. Foto: Emely Bakken
Textstorlek:

Det här med att starta ett parti är inte lätt, menar Gösta Sarholm och Lennart Hedberg. Många klagar vid köksbordet men få tar chansen att påverka.

Hittills har bara fem personer visat intresse, inklusive Gösta Sarholm och Lennart Hedberg själva. De är därför tveksamma till om deras planer på ett nybildat parti blir av.

Det här med att få folk att engagera sig politiskt är svår, och det är särskilt svårt att få unga männi­skor under 40 att ställa upp, menar de.

Gösta tror att många sitter hemma vid köksbordet och klagar på saker, men de kommer inte till handling. Få vill ställa upp med sitt namn på några vallistor.

De tycker väl att det är för besvärligt, tror han. Idag är Gösta och Lennart aktiv i Dalarnas sjukvårdsparti.

– Vi kommer ha ett samarbete med sjukvårdspartiet. Nystartade partier får inget partistöd så de ska i så fall stötta oss ekonomiskt. Annonser och sådant kostar pengar, säger Lennart.

Tanken är att fokusera på äldre- och sjukvårdsfrågor. Även det här med kommunikationer behöver bli bättre, menar Lennart som vill att man inför fria bussresor för skolungdomar och äldre. Det här skulle gynna både miljön och äldres välbefinnande.

Ännu är inget klart men Gösta berättar att de vill kalla sig Rättvikspartiet, eller liknande. Han och Lennart tror att mycket kan bli bättre i kommunen.

Ta till exempelt ambulansens flytt till Leksand. Frågan är om den kommer tillbaka. De tror inte det.

– Nu har man skrivit ett hyreskontrakt i Leksand på 20 år. Så det blir inte lätt att få tillbaka ambulansen till Rättvik för då skulle det kostar ytterligare pengar, säger Gösta.

Enligt Valmyndigheten kan vem som helst starta ett politiskt parti. Det finns inga regler om hur ett parti ska bildas eller hur ett parti ska vara organiserat. Man bildar en ideell förening och den ska bland annat ha en styrelse, stadgar och ett namn. Ett parti som vill delta i ett val ska anmäla sig till Valmyndigheten i förväg. Anmälan ska ha kommit in senast 30 dagar före valdagen.

Är det här inte lite sent påtänkt?

– Jo, vi skulle egentligen ha startat för ett år sedan och inte komma nu på slutet. Det är klart att vi har tänkt på det här under en längre tid men det är just det här med att komma till skott, säger Gösta.

Han och Lennart är skeptiska. Det återstår att se om det blir något nybildat parti eller inte.

– Jag tycker fem personer är för få för att ställa upp i ett val. Så det här är nog bara att glömma. Jag tror inte att det blir något parti, i alla fall inte i år, avslutar Gösta Sarholm.