Plantor kan nu torka ihjäl

Nu befarar Skogsstyrelsen att en stor del av årets plantor kommer torka ihjäl vilket kan slå hårt mot skogsägarna. Foto: Getty Images
Textstorlek:

Skogsbranden i Dalarna är släckt. Då kommer nästa problem. Nu befarar Skogs­styrelsen att en stor del av årets plantor kommer torka ihjäl vilket kan slå hårt mot skogsägarna.

Varje år produceras drygt 350 miljoner gran- och tallplantor för att avverkad skog ska kunna ersättas, skriver Dagens Nyheter.

Men i år har brandrisk hindrat markberedningar och många planteringar har uteblivit.

Skogsägareföreningen Mellanskog har planterat sju miljoner plantor – i normala fall sätter de tio miljoner.

– Vi har inte lyckats få ner lika många som vanligt, planteringssäsongen har skjutits framåt på grund av torkan och brandrisken, säger Marie Wickberg, pressansvarig på Mellanskog.

Den minskade efterfrågan påverkar i sin tur plantskolorna. Företaget Svenska skogsplantor omsätter ungefär 130–140 miljoner plantor per år.

Nu tvingas de kassera sju miljoner plantor, till ett värde av 10–15 miljoner kronor. Samtidigt som årsintäkten från fröförsäljningen sjunkit med tio miljoner.

– Det är mycket ovanligt och det är ekonomiskt tufft, även för våra kunder som köpt plantor men inte haft möjlighet att plantera dem, säger Roger Johansson, Svenska skogsplantors affärsområdeschef.

Även Skogsägareföreningen Södra skogs plantverksamhet har fått kassera plantor.

– Vi har markberett om natten och så fort det kommit regn, vi har gjort det bra, men det har varit extrema förhållanden. Jag skulle tro att vi kommer ligga ungefär tio procent under de normala volymerna i år, säger Johan Jonsson, chef för Södra skogsplantor.

Hur plantorna kommer att stå sig i det torra klimatet är nästa fråga. Skogsstyrelsens skogsskötselavdelning kommer att följa utvecklingen.

– Sån här torka har vi nog aldrig haft och det blir svårt för plantorna. Jag skulle tro att hälften av planteringarna kommer att torka bort – kanske ännu mer, säger Per Hazell, skogsskötselspecialist vid Skogsstyrelsen.

– Om plantage helt torkar ut så måste vi följa upp det, det finns en föryngringsplikt och många kommer eventuellt att få plantera om. Det kan bli en stor kostnad, förhoppningsvis täcker skogsägarnas försäkringar det, säger han.

Johan Jonsson på Södra skogsplantor tror att plantorna kan stå sig bättre än vad vissa befarar och efterfrågan på plantor kommer att skjuta i höjden redan nästa år – men det är ett tufft läge.

– Än så länge har vi inte sett några extrema avgångar på plantorna i skogen. Men värmen är inte slut än, och vi ser redan nu skador på ungskogar i torra marker, de som planterades för 4-5 år sedan, samtidigt som granbarkborren ökar. Det finns risk för att vi inte sett änden på detta.