Vd kan stanna på landet

Hugo Oljemark, vd Tåg i Bergslagen, ser gärna fler samarbeten med mindre landsbygdsaktörer för fler resenärer och utökad handel. Foto: Tåg i Bergslagen
Textstorlek:

Tåg i Bergslagen lockar med tåg till Ikea. Varuhuset som drar mycket folk. Men hur går det för landsbygdens butiker? Stannar tågen där?– Vi skulle kunna göra det för en liten verksamhet om det skulle kunna få fler på tåget, säger Hugo oljemark, vd Tåg i Bergslagen.

”Nu blir det enklare och bekvämare att handla möbler miljövänligt. Tåg i Bergslagen och IKEA Borlänge samarbetar – och bjuder varuhusets tågåkande kunder på returresan”.

Så står det i pressmeddelandet från Tåg i Bergslagen.

Men hur går det för landsbygdens mindre butiker. De som kämpar mot stora handelsområden. Vad skulle hända om tågen började stanna på landet? Skulle det skapa uppsving?

Vi ställde några frågor till Hugo Oljemark om tågföretaget kan tänka sig att också samarbeta med en mindre aktör, där tågen inte stannat lika ofta.

Vad är syftet med samarbetet?

– Tillsammans med Ikea vill vi medverka till att fler åker kollektivt till en handelsplats. Vi tror att många inte känner till möjligheten. Syftet är främst att få fler att åka kollektivt och att de som reser till handelsplatsen upptäcker tågets fördelar samt minska behovet av parkeringsplatser.

Ser du nån risk i att ni gynnar ett stor affärskomplex på bekostnad av minde butike?

– Vi har ett samarbete där de står för marknadsföringskampanjen, de har tidigare folierat ett tåg och köpt reklamyta på våra tåg. Ett stort företag har en större marknadsföringsbudget och kan göra flera och större kampanjer. I vår ombordtidning, Hit&Dit, uppmärksammar vi flera mindre verksamheter i vårt geografiska område. Vi har även en Facebooksida för tidningen där vi visar på resmål i vårt trafiksystem. Vi har precis startat denna sida men där kan man visa på både stora och mindre verksamheter.

Kan ni tänka er att göra samma sak med en liten landsbygdsbutik?

– Vi skulle kunna göra det för en liten verksamhet om det skulle kunna få fler på tåget. Den lilla verksamheten skall erbjuda något för tågresenären och även för att sprida budskapet att resa med tåget och vilka fördelar det ger. Bättre vore om det var ett event under en viss begränsad tid, till exempel Rättviks marknad eller om köpmännen i Mora gick ihop om någon speciell handelsdag.

– Vi har gjort satsningar tillsammans med Kopperberg då de hade Guldvaskar event. Vi gör det med hotellen i Tällberg och Rättvik i samband med Vasaloppet, och i Värmland går det ett handelståg från Karlstad till Sunne i samband med lönehelg som har blivit en bra traditition.