Önskar fokus på landet

Anki Elings Blomberg vill ha mer fokus på landsbygdsfrågor. Foto: Privat
Textstorlek:

Vård och ett rimligare bränslepris. Anki Elings Blomberg vill att politiker lägger mer fokus på landsbygdsfrågor.

Landsbygden, jordbrukspolitik och skatter är viktiga frågor för Anki Elings Blomberg. Hur ska landsbygden överleva? Ska man betala dyrt för bränsle när man bor på landet, när inte kollektivtrafiken fungerar? Och hur blir det med vården?

Anki har många frågor.

– Folk får åka många mil för vård. Det här är ett stort problem. Här på landet får man vara glad om man överhuvudtaget får en läkartid.

Och med tanke på att det är många äldre som bor på landsbygden kan man inte kräva att allt digitaliseras, menar hon.

– Så långt har vi ännu inte kommit även om de som bestämmer gärna vill tro det. Men det är fortfarande en övergångsperiod.

Innan Anki gick i pension arbetade hon som distriktssköterska. Nu driver hon jordbruksverksamhet tillsammans med maken Sven i Sunnanhed, strax utanför Furudal.

På gården finns ett antal fjällkor. Paret har prisats för sitt nötkött.

– Det är här på landet som vi förser folk med mat. Och som lantbrukare tycker jag det här är ett försummat område. Städerna är ingenting om det inte finns en fungerande landsbygd.

Hon berättar att man importerar mycket kött. Och det är synd, tycker hon och menar att Sveriges befolkning knappt skulle klara sig en vecka på det man idag producerar.

Anki vill ha ett vad hon kallar allaktivitetshus i byn som även bör inrymma ett bibliotek. Ett okommersiellt samhällsställe.

Det här handlar i högsta grad om demokrati, menar hon och berättar att hon intresserar sig för politik. Hon vill vara med och förändra.

Bor man i ett land där man har stridits för att få rösträtt så ska man självklart utnyttja sin röst, tycker hon.

Vem vet, en dag kanske det ser annorlunda ut. Man vet inte hur mycket man har att säga till om i framtiden och det oroar henne.

Vad inger hopp för dig?

– Att lära mig nya saker och få nya intryck.

Förtvivlan då, vad upprör dig?

– Den snedvridna debatten i samhället. Debatten förs inte på landbygdens villkor. Det är de som gapar högst som hörs mest, säger Anki Elings Blomberg.