Vården är Ellinors grej

Ellinor Hodén har inte bestämt vad hon ska rösta på. Men vården ligger henne varmt om hjärtat.

Textstorlek:

Ellinor Hodén är 20 och ska rösta för första gången. Hon ska läsa på innan hon kan ta ett beslut. Kan hon inte bestämma sig så röstar hon blankt.

Vill man bo kvar här måste man driva landsbygdsfrågorna framåt, menar Ellinor Hodén.

– Det som jag tycker är mycket viktigt är att vi har en fungerande skola och äldreomsorg i bygden. Utan den blir det svårt, säger hon.

Hon erkänner att hon inte är särskilt påläst. Risken är att man som förstagångsväljare låter sig påverkas av sina föräldrars åsikter, men Ellinor vill fatta sitt eget beslut.

Tanken är att ta reda på vad de olika partierna står för.

– Jag har svårt att bestämma mig. Jag tycker alla partiledare i princip säger likadant. Så jag vet inte, kanske röstar jag blankt. Men även en blank röst är viktig, säger hon.

Det finns saker i kommunen som hon vill förändra. Nyligen lämnade hon in ett medborgarförlag där hon skrev att lokala dialekter är illa ute och att kommunen därför bör införa kurser i rättviksmål.

Politikerna svarade att de inte kan besluta om detta, utan det är upp till rektorerna att avgöra.

Ellinor hoppas att förslaget får någon effekt.

– Jag vill inte bli politiker, det är inte min grej. Men kommer jag på någonting som jag verkligen vill förändra så tänker jag skriva fler medborgarförslag, säger hon.

Ellinor bor i Rättvik tillsammans med sambon och hunden Bira. Till vardags pendlar hon till Falun där hon läser till sjuksköterska.

Om två år är hon färdigutbildad. Framtidsplanen är att stanna kvar på orten, bilda familj, skaffa hus och satsa på en karriär inom vården.

När hon inte pluggar ägnar hon sig åt hunden. Även jakt är ett stort intresse, berättar hon.

Vad inger dig mest hopp?

– Vad som inger hopp för mig? Jag blir glad när det händer någonting och när folk vågar satsa. Det har ettablerats några nya företag i Rättvik och det är bra om bygden ska utvecklas.

Vad blir du mest upprörd av?

– Jamen, ta vården till exempel. Ambulansen lades ner i Rättvik och barnavårdscentralen i Mora lades ner. Det blir svårare för patienterna att få vård. Det är något som upprör mig.

Emely Bakken