Positiv till gårdsförsäljning

Textstorlek:

Riksdagen har röstat för att möjliggöra gårdsförsäljning av alkohol. Ledare för bryggeriutbildning ställer sig positiv till det under vissa villkor.

Alliansen och Sverigedemokraterna har i riksdagen röstat igenom ett förslag från Socialutskottet om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol.

De vill se en lagstiftning som möjliggör gårdsförsäljning av alkohol i begränsad utsträckning, under förutsättning att Systembolagets monopol kan bevaras.

Regeringspartierna samt Vänsterpartiet röstade emot förslaget i riksdagen, men nu uppmanas regeringen att öppna upp för en lagstiftning som möjliggör gårdsförsäljning.

Christian Åhman är utbildningsledare för Sveriges enda yrkeshögskoleutbildning för bryggeriteknik, på VBU i Ludvika. Han ställer sig positiv till gårdsförsäljning av alkohol, om/när det blir verklighet, under vissa villkor.

– Jag tycker det låter som en vettig grej, men det är bra att de inte släpper försäljningen helt utan kontroll.

Han tycker att Systembolaget är en fantastisk inrättning, som exempelvis när de kunde stoppa försäljningen av ett utländskt vin när det framkom att tillverkarna inte följde regler om mänskliga rättigheter på sin odling.

– Vissa tror att tillåten gårdsförsäljning kan bli slutet på Systembolagets monopol, men det tror jag inte det blir, säger Åhman och fortsätter:

– Redan för ett par år sedan lättades det på reglerna när det blev tillåtet med provsmakning på gårdarna. Då kunde de som tillverkade öl exempelvis i liten skala ta emot besökare och ha rundvandringar på gården och låta dem provsmaka en viss mängd.

I Sverige har vi en alkoholpolitik som utgår från folkhälsan.

Christian Åhman har sett förändringar i branschen, att det blir allt fler som tycker det är gott att dricka öl. Men det han pratar om är hantverksmässigt tillverkad öl för kanske 50 kronor flaskan.

– De som köper sån öl är inte i första hand ute efter att bli berusade, utan för att de vill njuta av en öl som de tycker är god.

Christian Åhman har arbetat i bryggeribranschen sedan 1983. Han började som utbildningsledare på VBU i Ludvika 2014 och har sett hur intresset för bryggeri har ökat de senaste åren.

– När jag började fanns det 160 bryggerier i hela landet och häromveckan var det 345. De flesta är små bryggerier som drivs som hobbyverksamhet av någon eller några som samtidigt har ett annat heltidsarbete.

Systembolagen har i dag ett lokalt småskaligt sortiment där tillverkaren kan sälja sin dryck. Tillverkaren får då själv stå för transporterna till två eller tre systembolag. Nästa steg är att sälja på 15 systembolag och så vidare.

Bryggeriutbildningen i Ludvika är en distansutbildning på ett och ett halvt år. Det är en bred utbildning där studenterna får lära sig utveckla teoretiska och praktiska kunskaper i öltillverkning.

Den pågående utbildningen är den 14:e omgången och hade 260 sökande till 25 platser. Tidigare har det till och med kunnat vara drygt 300 sökande från hela landet, enligt Christian Åhman.

Eftersom det är en YH-utbildning finns krav på uppföljningar och även där har resultatet varit bra, enligt Åhman.

– Utav de 22 personer som avslutade förra utbildningen jobbar 18 personer nu på ett mindre bryggeri. Sex stycken av dem har eller håller på att starta egna bryggerier, berättar han.