Beundrar vårdpersonal

Majsan Källström ser vården som den viktigaste valfrågan. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

Viktiga valfrågor för Majsan är vård, omsorg, skola och polisen. Men allra viktigast tycker hon är att sjukvården fungerar och att väntetiderna för att få vård blir kortare.

Den allra viktigaste valfrågan för Majsan Källström i Borlänge är vården.

– Eftersom man själv börjar komma upp i åren så är den frågan viktig, säger Majsan, 72 år.

Som exempel på det som är fel tar hon de långa väntetiderna som är nu inom vården. Det liknar ingenting, tycker hon.

Eftersom hennes make är sjuk har hon mycket erfarenhet av hur sjukvården fungerar.

Men det är inte bara negativt.

– När man väl kommit in i systemet är vården helt underbar. Jag beundrar människorna som jobbar där. De är jämt trevliga och de kom till och med och gav oss kaffe på rummet när vi var i Uppsala. Tänk att de kunde ta sig tid med det, säger hon.

Andra frågor som Majsan också tycker är viktiga är äldreomsorgen och skolan.

– Även om jag inte längre har några barn eller barnbarn som går i skolan läser jag och hör hur det är. Det finns inte tillräckligt med lärare och det finns inte resurser för alla som behöver det. Och på dagis är det så stora barngrupper.

Sedan tycker Majsan att det är jobbigt det här med alla brott som händer och att det är så dåligt med resurser för polisen.

– Det är så mycket brott som görs vid datorn. Och de kan gå in hemma hos folk, det är fruktansvärt. Det finns ingen empati, det verkar dåligt med det, säger Majsan.

Ibland kan det bara kännas hopplöst med tanke på vården, äldreomsorgen, skolan och all brottslighet, tycker Majsan och då kan det vara svårt att se det som ändå är hoppfullt. Det kan till och vara svårt att känna något framtidshopp.

Men när hon tänker efter finns det ändå mycket som är positivt.

– Vi har det i alla fall bra här i Sverige jämfört med i många andra länder. Vi svälter inte och vi har tak över huvudet. Vi får också vara evigt tacksamma att det inte flyger plan i luften och bombar oss, säger hon.

Hon är också tacksam för alla underbara människor i vården.