100 000-tals plockar skräp

Barn från 16 förskolor och 4 grundskolor i Falun har valt att delta i Håll Sverige Rents kampanj.

Textstorlek:

I hela Sverige plockar under våren barn och vuxna skräp i naturen. De kan vinna fina priser samtidigt som de är med och räddar haven.

När våren kommer och snön försvinner, kommer också allt skräp som människor kastat i naturen fram. Då börjar skräpplockarjakten Vi håller rent, en kampanj som stiftelsen Håll Sverige rent står bakom.

Utav landets 290 kommuner är 281 med och hjälper till att plocka skräp. För ett par dagar sedan hade fler är 550 000 personer i Sverige anmält sig till kampanjen och antalet ökar hela tiden.

Förra året deltog 755 933 människor sammanlagt.

Insatser för att plocka skräp genomförs i hela landet och stiftelsen hoppas kunna öka medvetenheten om nedskräpning. Nedskräpningen av våra hav menar de är en av vår tids största miljökatastrofer och därför är kampanjen en viktig åtgärd för att få folk att sluta skräpa ner.

Det finns pedagogiskt material att använda och dessutom kan förskolegrupper och skolklasser vara med på tävlingar där de samtidigt kan vinna fina priser.

Så mycket som 80 procent av allt skräp som slängs på land blir till slut skräp i havet.

– Allt fler upplever nedskräpningen som ett stort problem och våra hav är fulla med plast. Genom att plocka skräp blir människor medvetna om problemet och skräpar förhoppningsvis inte ner i framtiden, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Mycket av det skräp som plockas består av förpackningar, vilket då blir en bortkastad resurs som borde ha slängts vid återvinningsstationerna för att kunna återvinnas.

Bara i Falun har 1512 förskolebarn, elever och vuxna anmält sig som skräpplockare i år. Barn från 16 förskolor och 4 grundskolor har valt att delta i stiftelsen Håll Sverige Rents kampanj.

Gittan Matsson, folkhälso- och miljösamordnare för Falu kommuns skolor, säger i ett pressmeddelande att det förstås är viktigt att få bort skräp från natur och hav men menar att skräpplockning är betydligt mer än så.

– Det finns olika studier som pekar på att plockar du skräp efter andra så har du med dig det i din värdegrund framöver, det påverkar dina självkänslor och empati för andra. Vi vill gärna lyfta Lärande för hållbar utveckling, och här är ju värdegrundsarbetet så otroligt viktigt också, förutom att det är viktigt att hålla Sverige rent, säger hon.

Falu Energi och Vatten, FEV, kommer som tidigare att ge service under april-juni genom att ta upp eventuella extra sopsäckar bredvid tunnorna.