Sveafår fick fem lamm

Här sitter Margareta Berling med sina små guldklimpar. Tackan fick nämligen fem stycken vilket är ovanligt. Foto: Emely Bakken

Textstorlek:

Margareta Berling har omkring 200 tackor på gården i Risa utanför Mora. I år överraskade tacka nummer 12120 med femlingar vilket är ovanligt, enligt veterinär Åsa Sparr.

– Femlingarna kom som en överraskning. Vanligtvis scannar jag föräldradjuret för att få veta hur många lamm det blir. Men så blev det inte i år. Förlossningen var okomplicerad. Hon hade fått två när jag kom ut, därefter kom det en till och ja, sen kom det två till, säger Margareta och skrattar.

Aldrig någonsin under Margaretas femtio år i branschen har någon av hennes tackor fått fem lamm. Margareta berättar att det finns en viss ärftlighet, men mycket beror på rasen.

Rasen kallas för sveafår, en vedertagen blandras som bygger på en lantras som heter finull. Fåren är fruktsamma, ger bra med mjölk och tar hand om sina ungar på ett fint sätt.

Under våren har byborna vallfärdat för att få en glimt av lammen. Margareta berättar:

– De första tre dagarna var boxen full med gullande småtjejer. Tackan var förstående medan ungarna kliade lammen. De ritade teckningar och hittade på namn.

Femlingarna är nu några veckor gamla. De växer snabbt och så fort det blir barmark ska de släppas ut i den spirande naturen och grönskan.

Alla lamm blev vita när den svarta tackan korsades med den vita baggen.

– Jag ser skillnad på lammen både till utseende och till karaktär. Det gör tackan också, säger Margareta och berättar att får är flockdjur och väldigt sociala.

De kan se skillnad på ett stort antal människor, och tackorna känner igen lammen både på lätet, lukten och på utseendet.

– Så när jag släpper ut femlingarna bland de andra kullarna kommer tackan ha full koll på vilka hon äger.

I normala fall burkar det vara så att djuren går till slakt.

Men denna gång verkar de fem små syskonen ha haft tur.

Lammens mamma är nämligen bra på att föda avelsdjur.

När det nu blev ett bagglamm och fyra tacklamm är chansen därför stor att de får leva och dessutom stanna kvar på gården.

Åsa Sparr jobbar dagligdags som veterinär.

Att tackor lyckas med konststycket att föda fram fem välskapta ungar, är i dessa sammanhang riktigt ovanligt, menar hon.

I normala fall handlar det om att tackan kan föda mellan två och tre lamm.

Och om en tacka lyckas föda fem ungar, ska man skatta sig lycklig att alla är friska och har benen i behåll.

Emely Bakken