Firar 60 år med nya lokaler

Snart flyttar musikskolan in i Tingshuset.

Textstorlek:

Älvdalens musikskola firar 60 år. Det här ska firas på olika sätt, lovar musiklärare Susanna Elmgren. Snart flyttar man verksamheten till nya lokaler.

Det blir en stor jubileumskonsert 13 oktober. Planer finns även att bjuda in elever som tidigare studerat på skolan och som än i dag är aktiva inom musiken.

– Under året utökar vi vår utåtriktade konsertverksamhet. Det blir minst ett framträdande per månad.

Den utåtriktade verksamhet syftar till att eleverna ska få möta publiken, säger Susanna Elmgren.

Konserterna är öppna för allmänheten. Att vara synlig är något som skolan på senare tid jobbat lite extra med. Det har resulterat i rekordsiffror.

Under de 17 år som Susanna undervisat på skolan har antalet inskrivna elever aldrig varit så många som nu. Över 200 elever deltar i undervisningen.

Hon tror att ökningen har att göra med att kulturella ämnen fått högre status. Dessutom är skolan ett bra komplement till andra fritidsaktiviteter såsom hockey, fotboll och skidåkning. Fördelningen är övervägande flickor, nära 65 procent.

– Men tyvärr får alla inte plats. Vi har ett 40-tal elever som står i kö.

Historiskt sett har intresset för fiolspel varit stort.

I Älvdalen finns en stark tradition med folkmusik. Nyligen var elgitarr och trummor populärt.

– Det vi nu ser är att fler vill spela klassiska orkesterinstrument.

Skolan erbjuder kurser. Under åtta veckor får eleven spela gratis för att komma över vad Susanna kallar nybörjartröskeln.

Det här har resulterat i att fler väljer udda instrument.

– Annars tar vi ut en avgift på 500 kronor per termin. Därtill få man hyra instrument för 250 kronor per termin. Men vi har ett system som ger syskonrabatt. Kör och dans är särskilt avgiftbelagda kurser.

Susanna berättar att avgiften varierar i länet. I Orsa är musikskolan avgiftsfri. Men tittar man på riksgenomsnittet är avgiften i Älvdalen förhållandevis låg.

Det krävs fler lärare för att möta den ökade ökade efterfrågan. Idag arbetar omkring elva personer på musikskolan varav fem på heltid.

Det är svårt att få tag på musiklärare med rätt kompetens vilket har sin förklaring, menar Susanna.

För tio år sedan lade man ner den riktade lärarutbildningen. Nu finns ingen utbildning för den som vill bli instrumentalpedagog. Susanna och hennes kollegor märker av det här.

– Det är svårt att ersätta dem som nu går i pension. Det finns inga nyutexaminerade musiklärare att få tag på. Tack och lov har vi inte många pensionsavgångar.

Men hon önskar att de vore fler. Och för att locka lärare till kommunen har Älvdalens natur hittills haft en stark attraktionskraft, berättar Susanna.

Man lockar även med en grundskola med hög kvalitet.

Musikskolans lokaler är mögelskadade och man planerar att riva byggnaden.

– Men än så länge står den kvar. Vi jobbade länge med frågan om att få renovera upp de befintliga lokalerna.

Nu väntar vi i stället på att flytta in i Tingshuset där biblioteket haft sin verksamhet.

Men deras flytt till den nya älvdalsskolan är försenad. Tills vidare får vi stå ut i våra gamla lokaler.

Susanna ser framför sig att det blir bra. Det kommer att bli fler undervisningsrum och bättre personalutrymmen.

Men den stora vinsten är Tingssalen som blir en fin konsertsal. Det blir ett ordentligt lyft för skolan, menar Susanna Elmgren.

Emely Bakken