Falun valde att påskpynta djurvänligt i år

Parkingenjör Sara Jaderyd visar årets påskris i Falun.

Textstorlek:

Alltfler kommuner i Sverige väljer djurvänliga påskpynt och i Dalarna var det i år sex kommuner som var med på den fjäderfria listan.

Djurens rätt hade i år liksom förra året gjort en kartläggning över vilka kommuner i Sverige som tänkte välja påskpynt som inte består av fågelfjädrar i offentlig miljö.

Anledningen till att de tycker att fjädrar ska väljas bort är dels bristande djurskydd inom kalkonindustrin och dels att det kan vara svårt att garantera att fjädrarna inte har plockats från levande djur.

Det blir alltfler kommuner i Sverige som väljer alternativa påskpynt och i år fanns över 130 kommuner med på den fjäderfria lista som är resultatet av den kartläggningen som Djurens rätt gjort.

I Dalarna valde sex kommuner att påskpynta utan fågelfjädrar och på ett djurvänligt sätt i år. Falu kommun var en av dem.

Anna Aronsson arbetar på parkavdelningen och hon berättar i ett pressmeddelande att påskpyntet i centrala Falu skulle se lite annorlundade ut i år jämfört med tidigare.

De hade valt att göra eget påskpynt av kaffefilter som vikts, klippts och surrats innan de färgades gröna, lila, rosa och blå för att se ut som blommor.

Förutom påskrisen med kaffefilter dekorerades det även med påskliljor på offentliga platser i Falun.

De övriga kommunerna i Dalarna som valde alternativa påskpynt i år var Avesta, Borlänge, Leksand, Rättvik och Gagnef.