Scoutkår firar nu 90 år

Textstorlek:

Stora Tuna scoutkår firar nu 90 år. Lennart ”Kimmen” Johansson minns speciellt mötet med Kung Carl XVI Gustaf.
– Han sa åt mig att jag hälsade med fel hand, säger han och skrattar.

Året är 1979.

Konung Carl XVI Gustaf, scout sedan fyra års ålder och hedersordförande i World Scout Foundation, besöker Kopparbo, Svenska scoutförbundets läger och fritidsanläggning i Söderbärke, som i år firar 50 år.

Kungen går runt och hälsar.

När han kommer till Kimmen, som är rätt så nervös vid det här laget, sträcker han fram handen. Kungen tittar på honom och säger: fel hand.

– Jag sträckte fram höger hand. En scout hälsar med vänster och gör scouttecknet med höger. Jag var nog lite nervös, säger han och ler.

Stora Tuna scoutkårs märke har en segelbåt inuti ett tält. Nu har man seglat, tältat, hanterat knivar och eldar i 90 år.

Fredagen den 16 mars bjuder kåren och Taljan, en underavdelning som firar 45 år, alla gamla scouter till Sahlins struts på mat, gamla minnen och bildvisning.

– Extra kul är att det kommer personer som blev diplomater och chefer. Det visar scoutingens betydelse för ansvar, ledarskap och kamratskap, säger Kimmen.

Han betonar kamratskap som den viktigaste biten där kontakter knöts och har hållits sedan i början av 1950-talet då Kimmen, i dag 75 år gammal, gick in i scoutrörelsen.

Han är äldst av kamraterna och för honom fanns det egentligen inget val.

– Som barn lekte vi. Det handlade inte om cowboys och indian. Istället lärde vi oss saker. I början av 50-talet var vi tre patruller i Tuna och tre i Borlänge. Vi gjorde upp eld, kastade lina och liknande. Det fanns ett ansvar bakom.

Minnena kommer som på ett radband. 1955 var stort. Inte för att rocken slog igenom utanför att det var första gången som Kimmen fick åka hemifrån.

Resan gick till ett scoutläger på Gotland.

I slutet på årtiondet, 1959, kom nästa stora event. Kimmen var med sina 17 år för ung.

Men tydligen hade han gjort bra ifrån sig. Denna gång gick resan ut i Europa. Det var både killar och tjejer, vilket var nytt i Dalarna, och syftet var att sprida svensk scouting i Europa.

Många föreningar har svårt att rekrytera yngre.

Stora Tuna soutkår har ökat från 105 till 155 medlemmar plus att föräldrar vill bli ledare. Dalarna har cirka 2 500 scouter där några är mer aktiva än andra.

Kimmen tror att ökningen kan bero på att alla får vara med i scoutrörelsen och att årsavgiften är låg.