Många föräldrar kör fastän de är trötta

Annandag påsk är en av årets mest trafikintensiva dagar. Foto: Johan Nilsson/TT

Textstorlek:

Sockerstinna barn som bråkar i baksätet och trötta föräldrar där fram. För många är bilfärden mot påskfirandet en stressig historia – något som inte gynnar trafiksäkerheten. Men det finns knep för att göra färden tryggare.

Med påsken stundar en av årets största trafikhelger, och risken för att råka ut för olyckor ökar markant. En undersökning som försäkringsbolaget Trygg Hansa har gjort bland föräldrar visar samtidigt att nästan hälften fortsätter att köra, fastän de är trötta.

Jag tror det handlar om stress, man ser bara målet i stället för att se resan som en del av målet. Sedan tror jag att man negligerar symptomen lite och tänker att det är nog ingen fara, jag klarar en bit till, säger Alexandra Gahnström, barnens försäkringsexpert på Trygg Hansa.

Men det är viktigt att ta varningstecknen på allvar, och att kunna skilja på anledningarna till varför man trött. Vid sömnbrist är det bara sova som hjälper.

Sedan kan du också vara trött för att det är monotont. Du hör motorljudet, det är rak väg och du börjar känna dig trött av den anledningen. Då kan du ta lite kortare pauser, lite kaffe och frisk luft.

Den som kör trött får sämre koncentration, koordination och reaktionsförmåga.

Att köra väldigt uttröttad är detsamma som att köra alkohol- eller drogpåverkad. Det finns faktiskt lagreglerat att du inte får göra det, säger Gahnström.

Varannan förälder svarade att de ofta distraheras av barn i bilen – också något som kan göra en förare ofokuserad. Alexandra Gahnström tipsar om att förbereda barnen före resan, det kan göra dem mer tålmodiga. Ta små korta pauser där de får springa av sig, och underhåll med billekar, musik och ljudböcker.

Surfplattor kan vara ett effektivt sätt att roa barnen. Men de kan också utgöra en säkerhetsrisk.

En ipad kan bli oerhört tung om det händer en olycka och väga upp till 80 kilo om det är en krock i hundra kilometer i timmen. Men det finns hållare och stöd man kan köpa.

Undersökningen har genomförts av Novus för Trygg Hansa. 1 051 intervjuer med personer från hushåll med barn mellan 0 och 15 år gjordes.