Liten skidanläggning samarbetar med den större grannen

Textstorlek:

I helgen samlades över 15 000 skidåkare i Mora för att åka Vasaloppet. Få av dem hittar till Sörskog. Vanja och Ante lockar med lugn för att få turisterna till byn.

Garanterat händelselöst, skriver Ante och Vanja Nykvist på sin hemsida. En formulering som lockar.

Turister åker många mil för att undersöka platsen. Paret driver Sörskog höst- och vintercamp utanför Falun. Här har funnits skidspår sedan början av 1970-talet. Ante tror att mötet mellan stad och landsbygd sker här, i skogen. Och han har idéer om hur han ska få turister till byn.

Innan Ante och Vanja startade sin verksamhet hade turisterna ingenstans att bo. Han berättar om fredagskvällarna. Då tänder han marschaller och hettar upp bastun. Mycket uppskattat och Ante får ofta beröm för sin serviceanda. Paret har byggt upp stugbyn på egen hand.

Men de har medvetet legat lågt med marknadsföringen. Det finns bara plats för 12 personer.

– Det var inte lätt att få igång rörelsen. Vi har hållit på i åtta år och har ännu inte fått tillbaka det vi investerat. Den största visionen för egen del är att trappa ner lite tidigare och driva ett småskaligt företagande på äldre dagar, jag och min fru.

Under högsommaren finns gott om turister i siljansbygden. I slutet av september är de som bortblåst. Då är det dags för skogscampen att öppna.

– Och när alla andra campingar öppnar igen är det dags för oss att stänga. Vi konkurrerar inte med dem. Dels vill vi vila, sen har vi inte mycket att erbjuda under högsommaren. Annat än en miljon mygg förstås. Ingen sjö har vi heller, säger han och fortsätter:

– Jag trodde först att många vasaloppsåkare skulle träna här. Men de är kräsna och vill ha perfekta förhållanden. Det här har mer blivit som ett umgängesställe. Bastubad, vandring och skidor. Svampplockning och bokläsning framför brasan. Helt vanligt folk kommer hit. Under jul och nyår har vi många besökare. I januari, då folk gjort slut på sin ledighet och sina pengar är det lugnare.

Bortanför skogen ligger Bjursås Skicenter vars besökssiffror stadigt ökat de senaste åren.

– Har de fullbokat brukar de rekommendera oss och tvärtom. Det finns planer. Vi tänker ha ett ganska tätt samarbete framöver. Väldigt många av backens gäster kommer även hit. Vi skapar ett mervärde, säger Ante.

Det är frågan om vanligt hederligt samarbete. En ort blir attraktivare om det finns fler valmöjligheter. I stället för att konkurrera så hjälper man varandra.

Skidturismen betyder mycket för byn. Den skapar framtidstro, menar han och funderar. Han har inte koll på hur många som bor i byn, ett 40-tal, tror han.

Ante visar stugbyn. Han berättar om materialval och om en braskamins betydelse. Han tar upp en gästbok. Fina ord från gäster blir en bekräftelse som skapar motivation, menar han.

I en fyrabäddsstuga bor familjen Mattsson från Munkedal. De ska precis äta kycklingspett med ris när Tidningen knackar på. I Falun pluggade Veronika och Niklas i sex år. Men brist på jobb gjorde att de gav sig av.

Barnen Alfred och Ludvig vill stanna i Dalarna. Men paret Mattsson är glada för stunden. I Munkedal, norr om Uddevalla, nära kusten är luften råare och snön ligger inte kvar som här.

Här har de varit förut och hit kommer de tillbaka, säger de.

Ante hyllar Jan Andersson, bybon som sköter snöröjningen. I år har han plogat många timmar för att turisterna lättare ska kunna ta sig till spåren.

Där tar Bengt Lock vid. Bengt och några andra bybor har fått flera utmärkelser för sin goda spårhållning. Ideellt, vad är det då som driver en? Ante funderar.

Han hoppas det inte bara handlar om en generationsfråga, utan om sant intresse. Tanken slår honom, vem ska ta över efter Lock? Generellt kommer det här att bli ett problem i framtiden, att få folk att ställa upp.

– Om vi människor ska må bra behöver vi betyda något för andra, även om det är ett väldigt individualistisk samhälle vi skapat. Vill vi ha en levande bygd är det viktigt att ideella verksamheter hålls igång. Jag är snart pensionär. Jag är helt inställd på att det snart är min tur att underhålla spåren, säger Ante.