Påskmuffins
10–12 stycken
Ingredienser
100 g mandelmassa
150 g smör eller margarin
3/4 dl Ljust Muscovadorörsocker, 1 krm salt, 3 ägg
1 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Kräm
200 g Philadelphia cheese naturell
1 dl florsocker, gul hushållsfärg
Garnering
2 dl kokosflingor, gul hushållsfärg, godisbitar
Gör så här:
1) Börja med garneringen genom att blanda gul färg med vatten och blanda med kokosflingor och rör om tills flingorna är gula. Låt torka utbrett på en bricka eller plåt.
2) Riv mandelmassan och blanda den med smör, muscovadorörsocker och salt. Rör i äggen, ett i sänder.
3) Blanda båda mjölsorterna, bakpulvret och vaniljsockret och rör sedan in i smeten. Häll upp i formar. 4) Grädda mitt i ugnen i knappt 200 grader i cirka 25 minuter. Låt svalna på galler.
5) Blanda samman osten och florsockret och färga detta gult. Bred krämen uppe på muffinsen. Doppa dem därefter i kokosflingorna. Sätt godisbitar som ögon och näbb på muffinsen.
Räkpaj
Ingredienser – deg
2 1/2 dl (150 g) vetemjöl
100 g smör eller margarin
1 1/2 msk kallt vatten
1/2 krm salt
1/2 tsk brun farinsocker
Fyllning
300 g rensade räkor
4 hårdkokta, hackade ägg
1 dl fint strimlad
purjolök
2 dl creme fraiche
2 dl kesella
1–2 msk finriven
pepparrot
1/2 tsk salt
1/2 tsk socker
4 gelatinblad
Garnering
100 g skalade räkor, citron och dill
Gör så här:
1) Blanda samman vetemjöl, margarin, vatten, salt och brun farin till degen och tryck ut i en smord pajform. Låt vila i kylskåp i 30 minuter.
2) Nagga och grädda därefter i 200 grader i cirka 20 minuter. Låt kallna.
3) Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten.
4) Vispa creme fraichen kraftigt med elvisp. Rör i kesella, salt, socker och pepparrot. Blanda i räkorna ägghacket och purjolöken. Smält gelatinbladen och rör därefter ner
dem i fyllningen. Lägg fyllningen i skalet.
5) Servera en fräsch sallad till.
Påsk-Pavlova …
… med citrongrädde och
passionsfruktsås, 6–8 portioner
Ingredienser
4 äggvitor
2 1/2 dl socker
1 msk maizenamjöl
1 tsk vitvinsvinäger
Fyllning
1/2+2 dl vispgrädde
3 dl lemoncurd
Sås
4 passionsfrukter
1 dl vatten
1 tsk färskpressad citronsaft
3 msk Gelésocker Multi
Garnering
Aprikoser
1) Vispa äggvitorna till fast skum med elvisp. Tillsätt hälften av sockret under fortsatt vispning på hög hastighet.
2) Tillsätt resterande socker och vispa i ytterligare 5 minuter. Blanda i maizenamjöl och vinäger.
3) Bred ut smeten till en cirkel, cirka 30 cm i diameter, på ett smort och mjölat bakplåtspapper. Dra upp sidorna något med hjälp av en slickepott så att det blir en krater.
4) Grädda mitt i ugnen i 150 grader i 75 minuter. Stäng av ugnsvärmen och låt kakan stå kvar tills den är kall.
5) Rör ut lemoncurden i en halv deciliter grädde. Resten av grädden vispas till fast skum. Vänd ner lemoncurdblandningen i den vispade grädden. Fyll Pavlovan med lemoncurd-grädden. Lägg på aprikoserna.
6) Dela och skrapa ur kärnorna ur passionsfrukterna. Blanda samtliga ingredienser till såsen i en kastrull och koka i en halv minut. Låt svalna. Ringla över såsen och servera direkt.
Påskkyckling
4 portioner
Ingredienser
600–700 g kycklingfilé
Marinad
1 dl vitt vin
1/2 dl rapsolja
1 tsk vaniljsocker
2 msk kycklingfond
rivet skal från en halv citron
2 krm vitpeppar
Sås
1 tärnad gul lök
1 msk smör eller margarin
1 msk Muscovadosirap
marinaden
1 dl apelsinjuice
2 tsk potatismjöl
Grönsaker
1 röd paprika
1 gul paprika
1 dm purjolök
1 rödlök
1 msk smör eller margarin
1 msk Muscovadosirap
Gör så här:
1) Blanda samman alla ingredienser till marinaden i en tjock plastpåse. Lägg i kycklingfiléerna och knyt igen påsen. Skaka runt så att marinaden täcker kycklingköttet. Låt vila i kylskåp i ett par timmar.
2) Lägg kycklingfiléerna i en smord eldfast form och stek dem i ugnen i 175 grader tills innertemperaturen är 70 grader.
3) Smält matfettet i en kastrull, tillsätt löken och sirapen och fräs tills löken är mjuk. Tillsätt marinad och juice och koka upp. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och red av skyn. Sila såsen.
4) Skölj paprika och purjolök. Skär paprikan i stora bitar. Skiva purjolöken. Skala rödlöken och skär den i klyftor. Smält matfettet i en stekpanna. Tillsätt grönsakerna och sirapen och fräs tills de är varma men fortfarande har spänst kvar.
5) Lägg upp kycklingen, såsen och grönsakerna på tallrikar och servera med kokt ris, pasta eller potatis.