Mer närsjukvård önskas

Sjukvården skiljer sig mellan landsbygd och centrum. Bybor i Venjan i Mora kommun vill ha en mer kontinuerlig sjukvård för trygghetens skull. Foto: Emely Bakken
Textstorlek:

Venjanborna vill ha utökad sjukvård. – Det här är en service som vi måste värna om, säger distriktssköterska Ann-Lis Wigg.

För ett år sedan skötte Ann-Lis Wigg både mottagningen, äldreboendet och hemsjukvården på egen hand.
Hon kände att hon inte räckte till och efterfrågade en kollega.
Men gensvaret från kommunen var ljummet vilket drev henne till uppsägning.
Nu bemannar hon enbart sköterskemottagningen två förmiddagar i veckan. Resten sköter kommunen. Men på ett bristfälligt sätt, menar hon.
– Dålig bemanning, stor åtgång på personal och ingen kontinuitet. Tyvärr är det en dålig fungerande organisation. När det är så skört med personal blir det hela tiden kortsiktiga lösningar. Då blir det tyvärr ingen bra vård. Så där har kommunen mycket att jobba med, säger Wigg.
Hon brukade arbeta på Juntgården, ett särskilt äldreboendet, tre till fyra gånger i veckan. Nu är läget ett annat.
Kommunen skickar en sköterska från centralorten Mora som under några timmar per vecka ska vårda åldringarna.
Det är stor skillnad mot hur det tidigare har sett ut, menar Ann-Lis Wigg.
– Bor man på Juntgården har man ett stort vårdbehov. De flesta är multisjuka. På senare tid vet jag att många har reagerat på det här. Man har efterfrågat en sköterska på plats. Behovet av en sköterska på äldreboendet är större nu än vad det varit de senaste åren, berättar hon och fortsätter:
– Jag tycker att ett särskilt boende med 14 personer behöver ha en stationerad sköterska. Det skulle betyda mycket för både brukare och anhöriga, tror hon.
Trygghet är viktigt. Det särskilda boendet ligger nära skog och naturområden vilket skapar förutsättning för utevistelse. På Juntgården jobbar omkring 19 personer.
Majoriteten av medarbetarna är utbildade undersköterskor, resten är vårdbiträden. Varannan vecka eller vid behov besöker en läkare boendet. Här finns även två kokerskor som lagar all mat på boendet.
I Venjans socken bor omkring 550 personer. Ann-Lis är aktiv i byns intresseförening.
Hon berättar att byborna jobbar mycket med inflyttning. De har haft stor framgång i frågan.
Förra året valde omkring 15 personer att flytta till byn. Skola, sjukvård, bostäder och affär.
Om Venjan ska vara en attraktiv plats att bo på är det viktigt att service finns kvar. En utmaning, enligt Wigg. Inte bara i Venjan.
– Försvinner serviceställen så, ja vem vill då flytta hit? De flesta andra små yttermottagningar har slagit igen inom landstinget Dalarna. Jag är en av de få som finns kvar.
Och vad Ann-Lis har hört har kommunen heller inga planer på att lägga ner mottagningen. De har bedömt att avståndet mellan Mora och Venjan är för stort.
Emely Bakken