Intresset för inredning gav extra fint i stallet

Textstorlek:

Sturkgården i Äppelbo har fått ett rejält lyft och är nu en hästgård. Ingela Haga har ett stort intresse för inredning och i stallet är det hon som har fått skapa.
På Sturkgården i Äppelbo är inget sig likt i ladugården sedan Ingela Haga och hennes man Robert Piskorowski köpte den gamla gården sommaren 2014 för att bosätta sig där.

– I ladugården har det tidigare stått djur som kor, hästar och grisar, men i år är det 20 år sen de sista försvann, berättar Ingela.

En viktig anledning till att de köpte en jordbruksfastighet var att Ingela skulle få plats med sina hästar och kunna driva sitt företag med bland annat ridverksamhet där.

På hösten anlitade de ett företag från Falun för att göra om ladugården till stall och sommaren 2015 var hantverkarna klara så hästarna kunde flytta in.

Ingela och Robert har själva gjort ritningarna över stallet.

Hela uthuset fick en ordentlig renovering efter konstens alla regler. Det är mycket bestämmelser med särskilda mått och säkerhetstänk att ta hänsyn till. Eftersom det finns fler än fyra boxar och det ska drivas näringsverksamhet krävs också särskilda tillstånd, men nu är allt godkänt och klart.

– Vi är mycket nöjda med resultatet och det var perfekt när firman hade alla hantverkare som behövdes, så de skötte allt, säger Ingela.

Förutom själva stallet har Ingela nu en stor sadelkammare med plats att sitta och fika, en rejäl foderkammare och en egen tvättstuga för att kunna tvätta hästgrejer.

– Det som är speciellt är att vi fått så gott om utrymme genom att utnyttja hela uthuset. Jag har varit i så många stall och vet hur trångt det kan vara överallt, säger Ingela.

Stallet har plats för sammanlagt sju hästar. Fyra boxar för deras egna hästar och tre boxar som extraplatser.

När det gäller inredningsdetaljer som färg- och formsättning är det Ingela som fått skapa. Hon har ett stort intresse för inredning och det har även visat sig i stallet.

Ljusa färger på väggar och tak samt ordning och reda med var sak på sin plats. De murade innerväggarna och de svarta grindarna med mässingsdetaljer gör att det känns extra exklusivt.

I sadelkammaren står en soffa som var kvar på gården när de köpte den, liksom tre hästtavlor som nu sitter på väggen.

Alldeles innanför dörren i stallet finns till och med ett solarium där hästarna kan få stå en stund både före och efter träning.

– Det är för att värma upp musklerna innan de ska ut och jobba, men också efteråt är det bra att de får torka under värmen, förklarar Ingela.

I december var stallet en av luckorna i Äppelbos levande adventskalender och då kom många på besök.

– Det var ett hundratal som kom för att se stallet och de var helt lyriska för de tyckte det var så fint. Jag hade tagit in en jättestor gran och ställt tomtar runtom och tänt stallyktor. Hästarna stod lugnt och snällt i sina boxar och stack ut huvudena. Det fanns också korgar med morötter och äpplen att mata hästarna med. Vi bjöd också på glögg och pepparkaka, berättar Ingela.

Ingela rider inte längre in hästar från grunden utan tar emot hästar som ridits in men behöver extra träning inom dressyr. Hon tar också emot hästar när ägarna exempelvis åker på semester och behöver någon som sköter om hästarna under tiden.

– Jag köper även in ridhästar som jag sen utbildar och säljer. Det är just nu stor efterfrågan på välutbildade hästar, berättar Ingela.

Hög kvalitet på hästarna är viktigt, tycker hon. De ska exempelvis ha bra gångarter och ett trevligt arbetstemperament.

Tidigare arbetade Ingela som ridlärare på Malung-Sälens ridskola. Nu tar hon emot elever som hon tränar i dressyrridning, men hon åker också ut till andra stall där de samlat ihop grupper med ryttare.

Ingela har själv tävlat i både hoppning och dressyr. De senaste 20 åren har hon enbart tävlat i dressyr och har tillhört Dalarnas så kallade spetsgrupp med en elit på tio personer.

Just nu har inte Ingela någon häst på riktigt hög nivå men halvblodet Olivetto som hon började tävla lite med förra året är bra på gång.

Det behövs mark på en hästgård och även där känner sig Ingela privilegierad. Här har hon plats för stora fina hagar och en utomhusridbana på 20 gånger 60 meter. De har också byggt en särskild skrittmaskin där fyra hästar kan motioneras samtidigt.

– Jag har valt att använda marken till hagar. För att odla sitt eget foder krävs både maskiner och folk så i dag köper vi foder till hästarna, säger Ingela.

Ida Kihlgren som just nu är i stallet och gör i ordning går i träning hos Ingela.

– Hon arbetar också för mig och sköter diverse stallsysslor. Det är så bra att ha rätt hjälp, Ida ser direkt när nåt inte stämmer så det kan åtgärdas, säger Ingela.